72-годишна жена се оказва медицински феномен - всичките ѝ органи са огледални

Вероятността човек да се роди с такава аномалия е 1 на 100 хиляди

10.11.2021 | 18:15 Редактор: Теодора Патронова

72-годишна жена от Пазарджик се оказа истински медицински феномен. По време на изследване хирурзи от местната болница откриват, че всичките ѝ вътрешни органи, включително сърцето, са разположени огледално. Според медиците 1 на 100 хиляди е вероятността човек да се роди с такава аномалия.

Йорданка Дойкова постъпва в болницата в Пазарджик за операция за отстраняване на жлъчката. При рутинни изследвания преди интервенцията лекарите остават изненадани.

"Тогава се установява на ехографиите и на скенера, който е направен, че при нея всички органи са огледални или така нареченият "ситус вистирус инверзус". Това означава, че и сърцето е от другата страна, както бели дробове и всички вътрешни органи в коремната кухина", обясни хирургът д-р Муса Дурльов.

За екипа, извършил операцията, е било изключително трудно, тъй като се е наложило да работят с лява ръка, заради обърнатите органи на жената. 

"При нея освен сърцето има изменение на белите дробове. Левият бял дроб е с три лоба, а десният бял дроб е с два лоба. При тях много по-често се срещат бронхектазии. Това са проблеми за анестезиолозите интраоперативно, затова го казвам. Тук реанимацията и анестезията трябва да е от доста добър екип", коментира хирургът д-р Гергана Вълева.

72-годишната жена не се чувства по-специална от другите хора и не приема себе си като феномен.

"До 70 години изобщо никакъв проблем. Просто си живеех, работех си спокойно. На село кърска работа съм вършила и вече като разбрах – ти си с дясно сърце, ще живееш повече и ще си по-яка", каза Йорданка Дойкова.

Баба Данче, както я наричат всички, има син, дъщеря и се радва на четирима внуци.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК