Природните ресурси може да станат оскъдни без сериозно финансиране

Изменението на климата обаче изисква от нас да приведем капитал

07.11.2021 | 22:30 Редактор: Теодора Патронова
Природните ресурси може да станат оскъдни без сериозно финансиране

Климатичната конференция на ООН (COP26) в Глазгоу е в ход, генерирайки дебати около ролята на инвеститорите в справянето с изменението на климата. Много от тях са фокусирани върху откриването на сигнали за добродетели сред управителите на активи по екологични, социални и управленски въпроси (ESG).

Това е важно, но малко разсейващо в момент, когато нашата екзистенциална зависимост от стабилния климат трябва да бъде съчетана с мащабни климатични решения. Това изисква капитал, като индустрията за управление на активи е в привилегирована позиция да го осигури.

Като индустрия можем да започнем като признаем спешността. Дори ако спрем да изгаряме изкопаеми горива, глобалното затопляне ще причини смущения, към които можем да се приспособим, само ако запазим и възстановим най-мощните абсорбатори на въглерод в нашата планета (тропически и стари гори, торфени земи и т.н.)

Правителственото финансиране и това с нестопанска цел не се доближава до четирите трилиона долара годишно, които според оценките на Международната агенция по енергетика (МАЕ) ще са необходими до 2030 г., за да се поддържат глобалните емисии под контрол. Без ново финансиране природните ресурси може да станат твърде оскъдни и твърде скъпи, за да поддържат много бизнес модели.

Светът на инвестициите и речникът на природата, опазването и конкуренцията обикновено се сблъскват. Изменението на климата обаче изисква от нас да приведем капитала в съответствие с решенията за справяне с него.

Четете повече по темата в investor.bg. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК