Трупът на 19-метров кит е открит на брега на пристанището Кале

В понеделник останките от кита ще бъдат извадени при прилив и ще бъде извършена аутопсия

07.11.2021 | 15:23 Редактор: Теодора Патронова
Трупът на 19-метров кит е открит на брега на пристанището Кале

Работници на пристанището Кале в Северна Франция откриха на брега трупа на 19-метров кит с тегло около 15 тона. 

Морският бозайник е видян в събота следобед. Според очевидци животното вероятно е закачило металната опора на логистичния терминал и след като е било ударено, е било изхвърлено на брега близо до скалния насип на пристанището.

Ръководителят на сдружението "Координационен съвет за защита на бозайниците в Северна Франция" Жаки Корпузопулос каза, че когато е пристигнал на мястото, животното вече е било мъртво. Той добави, че в понеделник останките от кита ще бъдат извадени при прилив и ще бъде извършена аутопсия във вторник сутринта. Според защитника на животните идването на кит на пристанището е необичайно само по себе си.

"Те са животни на открити води. Идват до бреговете, само когато се появяват рибни пасажи, за да се хранят и следват морските течения или, когато са болни, имат проблеми с ориентацията, както в този случай. Ако се приближат твърде много до пясъчния бряг или влязат в пристанище, и опрат корема си в дъното, или както в случая с Кале, докоснат дига с камъни, собственото им тегло ще ги смаже", обясни той, съобщава "Фокус".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК