НС беше "закичено" с деструктивен лозунг, превзе социалните мрежи

Това е заявка, че отказваме да бъдем общество, коментира Харалан Александров

05.11.2021 | 19:57 Редактор: Елеонора Танева

Във време на пандемия и предизборна кампания един израз набира все по-голяма скорост в социалните мрежи. Фразата "Всеки сам си преценя" се превърна в явление, но и в редовен отговор, като знак на ирония или несъгласие. И макар, че на пръв поглед обединява, изразът по-скоро разделя.

"Всеки сам си преценя как да го тълкува. Очевидно е, че това е отговор на една ситуацията, в която заплахите и въпросите са повече отколкото хората са в състояние да обработят", коментира социалният антрополог Харалан Александров.

"Правописният речник казва, че думата е "преценявам", тази реплика се употребява преди всичко иронично", уточни езиковедът доц. Надежда Сталянова.

А сред колажите в социалните мрежи се отличи един, на който фразата "Всеки сам си преценя" се появи и на фасадата на Народното събрание.

"Институцията, която трябва да символизира съгласието, е закичена с този деструктивен лозунг, това е заявка, че отказваме да бъдем общество", заяви социалният антрополог.

Според психолозите фразата олицетворява липсата на колективна отговорност.

"Това е една релативност, не можем да бъдем категорични, малко е като защитен механизъм да застанем зад думите си и да поемем отговорност за тях", анализира психологът Ирина Драголова.

И дори да звучи диалектно, изказът се оказва модерен, макар и временно.

"Възможно е да се утвърди като устойчив израз, докато има нужда от тази фраза - тя ще се употребява. Няма да забравим думата ваканцувам, която беше сглобена в един български парламент", заяви доц. Сталянова.

А някои вече се шегуват, че буквата "в" не е изпаднала от "преценявам", просто е отишла във "ваксинирвам". 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК