fallback

Сърбеж, раздразнение и болка - това са причините за болезнен скалп

По кожата на главата са съсредоточени множество мастни жлези, които произвеждат себум

10.10.2021 | 17:53 Автор: Жаклина Иванова

Ако някога сте имали усещането, че ви боли косата, а знаете, че това е невъзможно – е, възможно е. Практически косъмът няма как да предизвиква усещане за болка, но скалпът може, тъй като е богато снабден с нервни окончания. Оттук идва и усещането за болка в косата. Тя се наблюдава предимно след пускане на косите, когато са били стегнато вързани в опашка или кок, но може да се усеща и при пусната коса.

Съществуват някои причини за поява на болезнен скалп. Кои са те?

Пърхот

Пърхотът е състояние на раздразнение на скалпа. Той е много повече от обикновено лющене на кожата. Лющенето е последствие от различни възпаления в скалпа, най-вече предизвикани от гъбички. Те могат да причинят сърбеж, дразнене, зачервяване, болка. Посъветвайте се с дерматолог, който да ви предпише подходящ шампоан и продукти в грижа за скалпа, които да окажат адекватен ефект върху състоянието ѝ.

Мастни натрупвания

Мазната кожа е склонна към натрупване на мастни отлагания по скалпа. По кожата на главата са съсредоточени множество мастни жлези, които произвеждат себум. Когато той се натрупа в излишество, е възможно да се появи силно раздразнение, лющене, сърбеж, дори болка. Себумът има предназначение да защитава повърхностния слой на кожата на главата, но когато е в прекалено голямо количество, той може да предизвика проблеми. В такива случаи се налага облекчаване на омазняването чрез промяна във вида на употребяваните продукти за измиване. Изберете шампоан, който намалява омазняването и подсушава кожата.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback