Емоционалната интелигентност е много важна за децата, но как да я постигнем

Ако не обръщаме внимание на негативните емоции, това може да доведе до депресия

06.10.2021 | 10:18 Редактор: Жаклина Иванова
Емоционалната интелигентност е много важна за децата, но как да я постигнем

Малко част от родителите се замислят за емоционалната интелигентност при децата, която е изключително важна за справяне в живота като цяло. Как да я възпитате у децата?

Не избягвайте негативните емоции

Те се срещат и при децата, не го забравяйте и не ги неглижирайте, мислейки си, че детето се глези и само мрънка. Ако не им обръщате внимание или дори обвинявате детето, че си позволява да ги изрази, това може да доведе до депресия, до задържане на следващите емоции.

Безразличието, което децата срещат в родителите си, води само до уплаха, невъзможност за справяне в трудни ситуации. Обратното им помага да изградят емоционалната си интелигентност.

Бъдете активен слушател

Както вие имате нужда да бъдете чути, така и децата ви се нуждаят от вашето активно слушане. То е съществена част от възпитаването на емоционална интелигентност. Изисква пълно ангажиране в разговор. Да следите диалога, да показвате с тялото си, че следите мисълта. Когато децата виждат, че ги слушате активно, те се чувстват обичани и спокойни.

Научете децата си да разрешават проблеми

Още една важна стъпка от изграждането на емоционална интелигентност е това родителите да научат децата си да се справят с трудностите. Разбира се, децата трябва да знаят, че могат да разчитат на вас за помощ или съвет. Опитайте се все пак да им дадете свободата да измислят и те различни решения.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК