Как да ставаме рано, но и да сме бодри?

Пуснете ярката светлина в спалнята си

04.10.2021 | 06:30 Редактор: Искра Ангелова
Как да ставаме рано, но и да сме бодри?

Някои хора се затрудняват да стават рано сутрин. Още по-трудно им е да се почувстват бодри и енергични. Когато сте свикнали да спите и да се излежавате до късно, ранното ставане би било истински проблем за вас. Но не и ако се опитате да спазвате някои правила в рутината си през деня. Те могат да ви помогнат да научите тялото и мозъка си да се мобилизират да стават по-рано, а събуждането да не е такъв проблем за вас.

Ето и няколко практически съвета за това как да успеете да ставате рано и да сте бодри.

Вслушайте се в биологичния си часовник

Докато приучите тялото си да става рано, когато това му е противоестествено, опитайте се да се вслушате във вътрешния си часовник. Постепенно започнете да си лягате по-рано и по-рано, докато научите тялото си да се нуждае от сън по едно и също време. За предпочитане е да заспивате по-рано, а не в малките часове на нощта. Така и събуждането ще ви е по-лесно. Опитайте се също така да спите по 8 часа на денонощие. Ако си лягате по-рано има вероятност постепенно да започнете да ставате преди алармата. Проследете как реагира организмът ви.

Пуснете ярката светлина в спалнята си

Преди да си легнете, отдръпнете завесите. По този начин естествената слънчева светлина ще навлезе сутринта в стаята ви и ще ви накара да се събудите без аларма. Малко по малко тялото свиква с този начин на природно събуждане, който е и най-здравословният.

Сложете алармата далече от леглото

Ако все още ви е трудно да се събуждате рано сутрин, опитайте се да отдалечите устройството, което ви буди. Сложете алармата си на разстояние от леглото, усилете звука. Това ще ви накара да станете от леглото, за да я изключите. Недейте обаче да се връщате да си доспивате след това, а станете, съветва az-jenata.bg.

Закусвайте веднага след ставане

Ако сте от хората, които обичат да спят до късно, вероятно не изпитвате глад веднага след събуждане. Това е така, защото при късното ставане пропускате естествения времеви прозорец за хранене, който тялото има. Ако сте будни от по-рано, тялото ви ще ви изпрати сигнали, че сте гладни приблизително между 7 и 9 часа сутринта. Ако обаче сте станали от леглото след 10 часа, този прозорец се е затворил, а вие сте прегладнели. Затова и не чувствате глад. Когато приучите тялото си да се събужда рано, циркадният ритъм ще влезе в крачка.

Намалете стреса преди лягане

Намаляването на стреса е ключов фактор за добрия сън. Ограничете неприятните контакти. Намалете времето, прекарано пред екрана на телевизор и електронни устройства. Приглушете светлината вкъщи. Вземете душ или вана. Хапнете късна закуска, която помага за намаляване на стреса и освобождаването на мелатонин. Такива храни са бадемите, фъстъченото масло, прясното мляко.

Спазвайте една и съща рутина всеки ден

Организмът има нужда от рутина. По този начин изгражда модели на ритъм, които играят съществена роля за здравето и механизмите на съня. Те оказват влияние върху протичането на всички процеси в тялото. Ето защо е от такова голямо значение да си лягате и ставате по едно и също време всеки ден. Опитайте се да си изградите правила, които да спазвате и които да нарушавате само в редки случаи. Така ще ви е по-лесно да ставате по-рано и да сте пълни с енергия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК