Полярните мечки с ново меню заради климатичните промени

За 50 години температурите в Арктика са се повишили двойно

23.09.2021 | 23:25 Редактор: Георги Донков
Полярните мечки с ново меню заради климатичните промени

Белите мечки, които доскоро се хранеха предимно с тюлени, са включили в диетата си яйца на птици, пилета и риби. Вероятно по този начин животните се опитват да се адаптират към изменението на климата, което се наблюдава в Арктика. Това каза ръководителят на втория етап от експедицията "Господарят на Арктика" и специалист по климатология и ледникови условия на Института по екология и еволюция "А. Н. Северцов" Иля Мордвинцев.

Според учените популацията на полярната мечка е индикатор за състоянието на екосистемата на цялата Арктика. В света има около 25 хиляди полярни мечки, но точни проучвания не са провеждани от дълго време. Това означава, че новите резултати от изследванията на животните са важни за Червената книга на застрашени видове.

"Ние сме загрижени за онези мечки, които остават през лятото без лед, често са гладни и изтощени. Ако преди са консумирали тюлени, сега им се налага да се хранят с трева, различни птици и яйцата им. Отскоро сме свидетели и на полярна мечка, която се е научила да ловува риба", каза още Мордвинцев, цитиран от БНР.

Климатичните промени в Арктика се отразяват на топенето на леда.

"Женските с малки, когато напускат бърлогите си, свикнаха с факта, че преди е имало лед, а сега вече няма. Затова напускат бърлогите си по-рано, за да не умрат малките. Има различен ефект от изменението на климата върху полярни мечки в различни сектори на Арктика", уточни експертът.

През последните 50 години температурите в Арктика са се повишили двойно в сравнение със средните глобални.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК