25 хил. кв. м плат и 3 км въжета - мечтата на Кристо се сбъдна в Париж

Посмъртният проект на артиста ще бъде достъпен за три седмици

18.09.2021 | 14:46 Редактор: Тодор Петров

Една мечта на 60 години се сбъдна. Триумфалната арка блести облечена в сребристосин плат по идея на Христо Явашев - Кристо. Посмъртният проект на артиста ще бъде достъпен за три седмици в сърцето на Париж.

Облечената Триумфална арка няма да бъде видяна нито от Кристо, който почина през 2020 година, нито от спътницата му Жан-Клод. Но идеята им оживява днес за милиони. И така до 3 октомври. 

Триумфалната арка ще е отворена за посетители, които ще могат да се докоснат до нея, каквато е била мечтата на Кристо, но само срещу представяне на здравен пропуск. А прословутото кръгово кръстовище, известно с натоварения си трафик, ще е затворено за три седмици. 

Реализацията на проекта струва 14 милиона евро, но е самофинансиран от наследството на покойната двойка артисти. 25 хиляди квадратни метра рециклиран плат и 3000 метра червени въжета са нужни, за да види светът по този начин един от символите на Париж. 

Една от целите, които Кристо и Жан-Клод винаги са имали, е да накарат хората да се замислят за паметниците - такива, каквито ги познаваме и какви биха могли да бъдат. 

Христо Явашев напуска България през 1956 година и до смъртта си никога не се завръща у нас, а Париж остава творческият му дом.

Вижте повече по темата във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК