120 издателства се включват в традиционната Алея на книгата

Изложението се провежда под мотото ''9% ДДС върху книгите - за по-четяща и по-образована нация''

06.09.2021 | 18:11 Редактор: Юлия Христова

В София официално беше открита традиционната Алея на книгата. Тази година при спазване на всички мерки, софиянци и гости на столицата ще могат да разгледат и да си купят книги от общо 120 издателства, разположени в близо 50 шатри.

Очаква ги и богата културна програма от над 60 съпътстващи събития. Изложението се провежда под мотото ''9% ДДС върху книгите - за по-четяща и по-образована нация''.

Всички посетители ще получат листовки с информация за кампанията, чиято цел е да бъде запазена намалената ставка на ДДС върху книгите, която беше въведена като временна мярка срещу икономическите последици от Ковид пандемията.

Малки и големи се събраха на едно място в сърцето на София. Привлече ги магията на книгите. Бисера Димитрова признава, че в днешно време излиза скъпо да четеш, но си струва.

"Книгата ме съпровожда от детството ми и се събуждам и заспивам с книга. Скъпи са, но затова са и панаирите с намаленията. Аз сега съм купила за всички свои приятели", посочи тя.

Равносметката е затворени книжарници, падане на оборотите с около 70 процента, а част от планираните книги за издаване така  и не са стигнали до пазара. Загубите засягат редица хора. 

"Преводачи, илюстратори, автори и това засегна всички тях, защото книгоиздаването не е само колегите, които са издатели, но зад всяка една книга стоят страшно много творчески професии, които са плод на страшно много учене , усилия", подчерта Десислава Алексиева от Асоциация "Българска книга".

Въпреки задаващите се нови мерки, Алея на книгата ще се провежда в продължение на седмица. Продавачите на щандовете са въоръжени с дезинфектанти и маски. 

Ако временно намаленото ДДС на книгите отново се повиши, това ще се отрази и на цените им, които отново ще се повишат.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК