Невероятно: Българка е сред 100-те най-талантливи студенти по журналистика в света

Антонина Лозанова получава шанс да участва в партньорска програма на Британския съвет и водещи медийни организации

25.08.2021 | 19:32 Редактор: Жаклина Иванова

Българка е сред 100-те най-талантливи и мотивирани студенти по журналистика в света. Тя получава шанс да участва в партньорска програма на Британския съвет и водещи медийни организации. Кандидатствали са 15 000 души.

Антонина Лозанова изучава "Медии и журналистика" в Университета за национално и световно стопанство. Носител е на награда за най-млад отговорен социален журналист и награда от конкурса за журналистика на Фондация "Димитър Цонев". Тази година попада в селекцията на Future News Worldwide и участва в семинар на тема "Климатът, Ковид-19 и нарастването на дезинформацията: как журналистиката може най-добре да обслужва света в криза".

По време на семинара онлайн се среща с представители на водещи медийни гиганти.

"Имахме възможност да чуем от тях разкази, съвети по различни теми, свързани с екологията и отразяването на кризи в климата, дезинформацията и борбата с нея. Със сигурност чувството е много приятно, носи усещането, че човек ходи в правилната посока, и че усилията и качествата, които притежава в крайна сметка се оценяват от някого някъде", сподели тя.

Кандидатства със социален репортаж. Разказва историята на англичанина Мик Купър, който пристига в нейния роден град Видин, за да развива бизнеса си и да дава работа на българи. Мечтае да се занимава с документална журналистика и да разказва вдъхновяващите истории на обикновени хора.

"Това, което си представям да правя, е да разказвам истории, които да доближават хората до битието им. Телевизията да изглежда не като място, което е само за най-известните, за най-скандалните, за политиците, за тъжните новини. Телевизията да е за обикновените хора и да показва повече добрите примери от обществото", каза още Антонина Лозанова.

В сърцето на Антонина освен журналистиката живее и киното, а пресечната точка между двете открива в телевизията. Антонина е автор на документалния филм "Северозабравените", който преди 3 години е вдъхновил студенти да започнат инициативата "Мисия усмивка", за която разказа Bulgaria ON AIR този уикенд. Всяка година студентите обикалят 17 села в Северозападна България в помощ на възрастните хора, а мисията на Антонина изглежда успешна.

Вижте повече в репортажа на  Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК