Офисите може да останат затворени с години заради Ковид-19

Много служители са развили нова рутина, отделяйки удобно за тях време за концентрирана работа

25.08.2021 | 11:03 Редактор: Здравко Черкезов
Офисите може да останат затворени с години заради Ковид-19

Предвид забавянето на връщането в офисите заради Ковид-19, някои компании обмислят нова възможност: офисите може да бъдат затворени за близо две години, пише Wall Street Journal.

Това повдига опасения сред директорите, че колкото по-дълго хората стоят у дома, толкова по-трудно и предизвикателно ще бъде след това евентуално да ги върнат в офиса.

Много служители развиха нова рутина по време на пандемията, заменяйки пътуването до работа с упражнения и отделяйки удобно за тях време за концентрирана работа. Дори служителите, които не приемаха добре идеята за работа извън офиса, приеха гъвкавостта и продуктивността на живота у дома през последните 18 месеца, твърдят мнозина.

Проучвания пък показаха, че ентусиазмът за работата от дистанция се е увеличил с продължаването на пандемията.

"Ако прекъсването е кратко, хората се връщат към стария начин. Е, не става дума за кратко прекъсване", твърди главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер, чиято компания спечели от бума на работата от вкъщи. Той прогнозира, че хибридната и дистанционната работа ще останат нещо нормално в продължение на месеци и дори години.

"Няма връщане назад", твърди директорът.

На няколко пъти датите за завръщане в офиса бяха отложени. В четвъртък Apple обяви на корпоративните си служители, че планираното връщане към американските офиси ще бъде отложено поне до януари. Компании като Chevron и Wells Fargo & Co. отложиха септемврийското си връщане в офиса, а технологични играчи като Amazon.com и Facebook изместиха този си план за рано следващата година. 

Lyft твърди, че ще извика работниците обратно в централата си в Сан Франциско през февруари, около 23 месеца, след като компанията за споделено пътуване затвори офисите си.

Четете повече по темата в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК