Всекидневни навици за здрави кости

Упражненията с леки тежести ще поддържат мускулите ви, но имат благоприятен ефект и върху здравето на костната система

19.08.2021 | 15:48 Редактор: Жаклина Иванова
Всекидневни навици за здрави кости

Нашите всекидневни навици могат да навредят на здравето ни или да го подобрят. Това се отнася и за състоянието на костите ни. Добавянето на листни зеленчуци към менюто, поддържането на здравословно тегло, отказването от тютюнопушенето, са само част от навиците, които ни помагат да подобрим състоянието на костите. Вижте кои навици имат положително влияние върху тях.

Бягайте. Бягането не само се грижи да поддържаме здравословно тегло, но е тренировка с висока интензивност, която подобрява състоянието на костите и тяхната плътност.

Правете силови тренировки. Упражненията с леки тежести ще поддържат мускулите ви, но имат благоприятен ефект и върху здравето на костната система.

Хапвайте повече сурови ядки. Бадемите, кашуто, лешниците са добри източници на магнезий - минерал, който подобрява структурата на костите и подпомага усвояването на калций от организма.

Осигурете си достатъчно витамин D. Той е важен, за да може организмът ви да усвоява по-добре и калция. Добавете към менюто си повече риба. Тя е богата на витамин D и омега-3, които са важни за костите.

Намалете газираните напитки. Според някои проучвания, захарта в тези напитки, както и другите нездравословни съставки, които съдържат, могат да повлияят върху нивата на калций в организма.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК