Невероятни ползи за здравето от консумацията на авокадо

Здравословното и добре балансирано меню може да намали риска от развитието на някои видове ракови заболявания

17.08.2021 | 17:15 Редактор: Жаклина Иванова
Невероятни ползи за здравето от консумацията на авокадо

Авокадото се превръща в любима храна на все повече хора. Консумацията му е подходяща за подобряване на храносмилането, подпомага отслабването, благоприятства състоянието на косата и кожата. Авокадо добавяме към салати, смутита, здравословни десерти и закуски. То е изключително богато на витамин Е, витамини от групата В, калций, фосфор, калий, магнезий, фибри, омега-3 мастни киселини и други.

Ето за какво помага консумацията на авокадо!

За добро зрение

Една от най-полезните храни за здравето на очите е авокадото. Според учени това се дължи на антиоксидантното и противовъзпалителното му действие. Авокадото съдържа и лутеин, каротеноиди, които намаляват вредите на оксидативния стрес и подпомагат здравето на очите.

За понижаване на кръвното налягане

Ако страдате от високо кръвно налягане, авокадото е в списъка на храните, които подпомагат неговия контрол, смятат учени. Съдържащите се в него калий и антиоксиданти е добре известно, че подобряват състоянието на кръвоносните съдове, сърцето и спомагат за баланса на липидите в организма.

Защита от ракови заболявания

Добре известно ни е, че здравословното и добре балансирано меню може да намали риска от развитието на някои видове ракови заболявания. За авокадото се смята, че има цитотоксични свойства – убива канцерогенни клетки и пречи на рака да се развива.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.
 
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК