Как бебетата възприемат звуците и първите думи от речта?

В някои случаи дори може да прилича на пищене, но реално е начин, с който детето открива своя глас

12.08.2021 | 15:45 Редактор: Юлия Христова
Как бебетата възприемат звуците и първите думи от речта?

Езикът на бебето през ранните месеци е меко казано труден за разбиране. Но след четвърти месец обикновено уменията му за общуване значително започват да се подобряват. Освен това на този етап те започват да усещат как да използват звуците и езика на тялото, за да въздействат и върху поведението на родителя в една или друга степен.

В началото бебетата започват да произнасят „а-а-а“, след което постепенно се научават да притварят устни и се получава звукът „о-о-о“. Те постепенно усещат, че им е необходима лека модификация на т. нар. постановка „език-уста“, след което не могат да спрат да се упражняват. Започва проточване на усвоените звуци в дълги поредици като „оо-аа-оо“ или удължават дълго време някоя гласна – „еееее“.

Най-често произнасянето на звуци се тренира по време на някоя игра, която им доставя удоволствие или при друго приятно изживяване – кърмене или хранене с друго.

Някои от издаването звуци често са и звукови сигнали, които могат да показват нужда и желание за вода или храна, а и не напоследно място – за игра.

Паралелно с новите звуци, бебета откриват, че могат и да издават по-силно тези звуци. В някои случаи дори може да прилича на пищене, но реално е начин, с който бебето открива своя глас и не се препоръчва да се опитвате да му давате залъгалка или да го карате да спре.

Според експертите в областта целта на бебето със сигурност не е да дразни околните или да търси внимание, а просто изпробва различни звуци, за да види и които от тях му допадат, но също така следи и за реакция на околните.

Възможност, с която да не ви „пищят“ ушите в случаите, в които бебето използва силни тонове, е да отвръщате на виковете с шепот.

Когато бебето е развълнувано много често някои звуци могат да изглеждат дори като писък, когато се изхвърлят силни струи въздух през гласните струни.

Важно е родителите да се опитват да подражават на звуците на бебето, така го насърчават то да продължава, а освен това и всякакви думи, които произнасяне за него са нови и интересни.

Цялата статия четете на puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК