Някои от най-ефективните естествени репеленти против комари

Някои химически репеленти могат да причинят здравословни и екологични проблеми

09.08.2021 | 22:50 Редактор: Жаклина Иванова
Някои от най-ефективните естествени репеленти против комари

Репелентите против комари с естествени съставки са добра алтернатива за всеки, който иска да избегне химическите репеленти, и особено за малки деца и бременни жени.

Хората са предразположени към ухапвания от комари поради комбинация от фактори, като пот, топлина и влажност. Различните видове комари - като тези, които носят малария - предпочитат бактериите и потта. Други са привлечени от въглеродния диоксид и от някои миризми.

Някои химически репеленти могат да причинят здравословни и екологични проблеми. Ето защо можете да изберете по-естествени продукти против ухапвания от комари, освен ако няма да посещавате места с висок риск от болести, пренасяни от комари. Когато обаче отивате на поход, пикник или къмпинг, естествените репеленти са по-добрият вариант. Експериментирането с различни съставки за създаване на изцяло естествен репелент против комари е приятен начин да се предпазите от ухапвания.

Лимонов евкалипт

Маслото от лимонов евкалипт се използва от 40-те години на миналия век и е сред най-известните естествени репеленти. Според проучванията смес от 32% масло от лимонов евкалипт осигурява 95% защита срещу комари в продължение на три часа. Можете да създадете репелент с 1 част масло от лимонов евкалипт и 10 части слънчогледово масло или хамамелис. Сместа не бива да се използва при деца под 3-годишна възраст.

Лавандула

Намачканите цветове от лавандула отделят аромат и масло, които отблъскват комарите. Лавандулата има аналгетични, противогъбични и антисептични свойства. Това означава, че освен да предотвратява ухапвания от комари, тя също успокоява кожата. Можете да отглеждате лавандула в своята градина или в саксия на терасата. Намачкайте цветовете и нанесете маслото върху чувствителните към ухапване части на тялото, като глезени и ръце. За целта накапете малко от маслото върху чиста кърпа и го втрийте върху кожата.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
AsenKaramfilov
преди 1 година
Дано не бъда низвергнат заради коментара си,но изобщо не съм целял дискриминационно отношение по темата - *** в България не ги хапят комари!!! Това твърдение е въз основа на подробни наблюдения - след като съм се "облял"от главата до петите с репелент и ловя риба на река след 17ч , тези инсекти пак ме изпонахапаха,за разлика от един колега ***,който си ловяваше риба гол до кръста... Е,за да не отразявам единичен случай,имах много подобни контакти най-вече по долното течение на р.Струма. Сигнализирай за неуместен коментар