Как комарите избират жертвите си?

Ако човек се поти по-активно, това веднага го преви "лесна мишена"

21.05.2021 | 10:27 Редактор: Искра Ангелова
Как комарите избират жертвите си?

Вадим Марински, служител в Катедрата по обща екология и хидробиология в Московския държавен университет обясни какво прави определени хора по-привлекателни за комарите.

Противно на общоприетото схващане, че комарите предпочитат определена кръвна група оказва се, че за тях са важни съвсем различни параметри.

"Миризмата, която притежава всеки човек, както и телесната температура са най-важни за комарите. Можете да чуете много полу-митични истории, че хората с определена кръвна група привличат повече комарите, но в действителност всичко е доста по-просто. Ако човек се поти по-активно, това веднага го преви "лесна мишена", защото комарите ще го открият много по-бързо", обясни биологът.

Според него комарите са силно привлечени от хората, които се потят много, но това не означава, че биха игнорирали всички останали, предава БГНЕС..

"Когато хората са в група, например разхождат се в гората или седят на верандата, пиейки чай, след като комарите са ги открили, те всъщност не избират кого да хапят и кого не. Не може да изключим, че ще имат предпочитания, но когато хората са събрани в група, насекомите рядко се насочват само към един човек“, каза Марински в интервю за радио "Спутник".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК