Унищожаването на местообитанията на животните води до по-смъртоносни пандемии

В момента милиони животински и растителни видове са изправени пред изчезване

16.05.2020 | 09:36 Редактор: Искра Ангелова
Унищожаването на местообитанията на животните води до по-смъртоносни пандемии

Изменението на климата е една от причините да има ръст на огнищата на болести в целия свят. Учени предупреждават, че със сегашните темпове, с които се влошава състоянието на околната среда и загубата биологичното разнообразие, ще доведат до по-смъртоносни пандемии от коронавируса.

Общият брой на епидемиите от болести се удвоява повече от всяко десетилетие след 80-те години на миналия век. На повече от две трети от болестите произходът им е от животните, а повечето от тях са предавани директно от дивата природа към хората.

Унищожаването на местообитанията, като обезлесяването и развитието на селското стопанство в дивата природа, принуждава дивите животни да са по-близо до хората, което допринася за разпространението на новите щамове да "процъфтяват", информира CNBC.

slon

"Когато изсичате дърветата и премахвате гората, вие премахвате и естествения хабитат на някои видове. Но тези видове не просто изчезват. С вашата къща, която строите близо до дивата природа, вие привличате насекоми или прилепи, които лесно могат да си намерят убежище в нея", каза изследователят по инфекциозни болести от университета в Монпелие във Франция Роджър Фрутос.

Според учените пандемията от Ковид-19 е най-новият пример как разрушаването на местообитанията на дивата природа е свързано с разпространението на инфекциозни заболявания. Изследванията до този момент сочат, че Ковид-19 вероятно е дошъл от прилеп.

"Прилепите са по-малко склонни да предават вируси на хората, когато се намират в естествените си местообитания, но унищожаването на хабитата им е повишило контакта им с хора и следователно шансовете за предаване на вируси са по-големи. В момента процентът на вируси, предавани от прилеп, е най-висок", добави ученият.

bats

Според някои изследователи има вероятност повече от 3000 щама на коронавируса да съществуват при прилепите, които могат да се предадат на хората.

"Когато изграждате дома си в гората, вие унищожавате местообитанията на дивата природа и хабитатът на животните става все по-малък", според епидемиолога от Калифорнилийски университет Тиера Смайли.

Едва 15% от горите в света, които са изключително важни за биоразнообразието, са непокътнати. Другите са унищожени заради дърводобив, пожари и разширяване на селското стопанство. В момента милиони животински и растителни видове са изправени пред изчезване заради унищожаване на местообитанията.

fire2

Южна Америка е една от най-застрашените зони от разпространение на инфекциозни заболявания заради унищожаването на тропическите гори на Амазонка, което ще доведе до пожари и разпространението на Ковид-19 в региона, според изследователите.

"Опазването на местообитанията за животните и опазването на нашия свят е жизнено важно. Това е важно за нашето здраве", добави Смайли.

Директорът на Института по човешки инфекции и имунитет към университета в Тексас в Галвестън - Скот Уивър, заяви, че обезлесяването ще увеличи риска от много други вируси, пренасяни от комари, в райони като Латинска Америка и Югоизточна Азия.

По-бедните държави ще страдат най-много от болести, причинени от изменението на климата, тъй като по-високите температури ще увеличат разпространението на вируси.

owl

Например, западнонилската треска е болест, пренасяна от комари. Тя се размножава много по-бързо в по-горещия климат. Изследователите смятат, че глобалното затопляне позволява на вируса да се разпространи по-ефективно при дивите птици, които след това заразяват хората.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Няма ненаказано зло. Майката природа ще ни накаже всички! Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Неси
преди 3 години
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
От тука насетни ни очакват все по-коварни болести и вируси. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години