Как да съхраним съдомиялната най-дълго и да вадим чиниите перфектно чисти и ухаещи

Лесни стъпки, с които ще се радваме по-дълго време на чисти съдове и здрава съдомиялна

23.07.2021 | 09:00 Редактор: Елеонора Танева
Как да съхраним съдомиялната най-дълго и да вадим чиниите перфектно чисти и ухаещи

Как да съхраните Вашата съдомиялна възможно най-дълго, как да вадите чиниите перфектно чисти и ухаещи и, изобщо, как да използвате най-добре любимия уред – прочетете сега.

Посоката на чиниите

Пръскачките на всяка съдомиялна пръскат отвътре навън, така че винаги обръщайте чиниите и купите към центъра на машината. Така те ще бъдат добре измити и от вътрешната страна.

Разбърквайте приборите

Макар да е по-удобно после при ваденето, не сортирайте приборите, когато ги зареждате в кошничката на съдомиялната. Ако сложите много лъжици заедно, вероятно те ще прилепнат една към друга и няма да се измият от всички страни. Добра идея е дори да поставяте някои нагоре, а други – обърнати надолу.

Нестандартни трикове

Този малък хак звучи странно, но ще Ви хареса. Ако слагате дребните предмети в торба за пране на горния рафт, те със сигурност няма да се разхвърчат из съдомиялната и няма да я повредят.

По-големите, но леки съдове можете да застопорите, като ги захлупите с теления сушилник за чинии. Той няма да пречи на миенето, но ще предотврати разпиляването на съдовете.

Нестандартни употреби

Ясно е, че съдомиялната мие съдове, но можете спокойно да я използвате и за измиване на други вещи у дома – например за капаците на фаровете, пластмасови играчки, силиконови ръкавици за фурна, рафтовете на хладилника, поставките за прибори в шкафа и т.н.

Проверете пръскачките

В горната и долната част на уреда има пръскачки. Създайте си навика при всяко зареждане да завъртате всички пръскачки на ръка, за да се уверите, че нищо няма да пречи на пътя им и да ги блокира. В противен случай голяма част от съдовете ще остане мръсна.

По-малко препарат

Прилежните домакини често смятат, че колкото повече препарат използват, толкова по-чисти съдове ще имат. Но това далеч не е така. Всъщност препаратите често драскат повърхностите и правят стъклото неприятно матово. На практика винаги е нужен по-малко препарат, отколкото производителят препоръчва.

Купа с оцет

От време на време може да слагате купа, пълна с оцет, в средата на горната решетка. Това е особено полезно, ако водата е варовита. Така няма да имате петна по съдовете и помътнели от варовика чаши.

Препарат за изплакване

Препаратът за изплакване също може да свърши добра работа, ако имате твърда вода или пропускате цикъла за сушене, за да пестите енергия. Той не само прави така, че съдовете да са добре изплакнати и да блестят, но и помага да изсъхнат по-бързо.

Пуснете чешмата предварително

Този съвет също не е много популярен, но идеята е добра – пуснете чешмата и изчакайте от нея да текне гореща вода, преди да включите съдомиялната. Така първият цикъл на пълнене ще бъде топъл, вместо студен, и ще измие по-добре съдовете. Това е особено важно през зимата.

Започвайте ваденето на съдове от долния рафт

Понякога дъната на купи, чаши и чинии остават пълни с вода, която се разлива при ваденето им. За да предотвратите мокренето на останалите съдове, просто започнете да вадите от долния рафт. Така няма да се налага да пребърсвате всичко, за да го наредите спокойно по шкафовете.

Използвайте я за сушилник

Ако сте измили няколко съда на ръка, можете просто да ги оставите в съдомиялната да изсъхнат. Така няма да се налага да държите специален сушилник за чинии на кухненския плот.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК