Пандемията остави без работа повече жени, отколкото мъже

Броят на заетите жени през 2021 г. се очаква да бъде с 13 милиона по-малък от този през 2019 г.

19.07.2021 | 20:53 Редактор: Юлия Христова
Пандемията остави  без работа повече жени, отколкото мъже

Жените са засегнати по-силно от мъжете поради загуба на работни места по целия свят поради пандемията от Ковид-19 и само заетостта на мъжете е вероятно да се възстанови през тази година до нивата от 2019 г., заяви в понеделник Международната организация на труда (МОТ). 

Жените са изложени на по-голям риск от съкращения или намалено работно време по време на икономическите и социални ограничения, особено в сектори като хотелиерство, хранителни услуги и производство, съобщи агенцията на ООН. 

Много жени не само са претърпели тежка загуба на доходи, но и продължават да носят тежестта на незаплатени домашни грижи. 

"Въпреки че прогнозният ръст на работните места през 2021 г. за жените надвишава този на мъжете, той въпреки това ще бъде недостатъчен, за да върне жените на нивата на заетост преди пандемията", се казва в доклад на МОТ. 

В световен мащаб между 2019г. и 2020 г. 4,2% от заетостта на жените е елиминирана в резултат на пандемията, което представлява спад от 54 милиона работни места, в сравнение с 3% от заетостта на мъжете или 60 милиона работни места, се казва в съобщението. 

Броят на заетите жени през 2021 г. се очаква да бъде с 13 милиона по-малък от този през 2019 г., докато броят на заетите мъже се очаква да бъде приблизително същият като през 2019 г., пише bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК