Последствия от пандемията: Редица икономики изостават заради Ковид-19

Данните на Евростат показват известна специализация по отношение на промишлеността

15.07.2021 | 16:35 Редактор: Юлия Христова
Последствия от пандемията: Редица икономики изостават заради Ковид-19

През 2020 година продадените промишлени стоки в страни от ЕС достигнаха стойност от 4,6 трилиона евро, сочат данните на Евростат. Това означава спад на индустрията до нивата ѝ през 2010 година и 2015 година, тоест преди финансовата криза, пише още статистическата агенция.

През последните години има непрекъснат ръст на индустриалното производство в ЕС, но ограничените бизнес активности заради пандемията от коронакризата водят до съществено намаление. Спадът се дължи основно на проблемите в автомобилната индустрия и материали за нея, на машини и оборудване, както и на производството на мебели и на метали.

Шест държави от ЕС генерират 76% от стойността на продадените промишлени стоки в ЕС. Лидер е Германия (29%), следвана от Италия (18%), Франция (12%) и Испания (9%).

Данните на Евростат показват известна специализация по отношение на промишлеността. В сектора на автомобилостроенето например позициите на Словакия, Унгария и Чехия са значителни - 53% от стойността на продадената продукция на Словакия се дължи именно на автомобилите, а в другите две държави този процент е около 30 на сто.

Гърция генерира 43% от стойността на продадената си продукция в хранително-вкусовата индустрия. Следват Нидерландия и Испания с дялове от съответно 36% и 30%, а четвърта е България, където 28% от стойността на промишлената продукция през 2020 година идва от производството на храни, напитки и тютюневи изделия.

Прегледът на основните индустрии в ЕС показват, че от средата на 2017 година водещ сектор за ЕС е производството на автомобили. Но този сектор записва и най-резкия спад през 2020 година.

В последните години се наблюдава и спад в производството на метали в общността, както и на машини и оборудване. Много по-плавно е движението при хранително-вкусовата индустрия в последните години, съответно и спадът не е толкова стръмен през 2020 година, пише investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК