Козметика с опасни химикали залива пазара, кои са алтернативите?

Специалистите съветват да обръщаме внимание на надписите, преди да закупим даден козметичен продукт

04.07.2021 | 15:30 Редактор: Искра Ангелова

Вредни химикали са открити в широко използвани козметични продукти. Това показва проучване на американския университет Notre Dame и организацията Toxic Free Future. До колко са опасни и може ли да ги избегнем?

Американско проучване сочи, че редица продукти съдържат високи нива на химикали, подобни на тези в тефлоновото покритие. 

"Тефлонът и подобните му съединения, те са над 9000 и са отделени в няколко групи. Те са съединения на въглерода и на флора", каза фармацевтът Надя Йорданова.

Оказва се, че голяма част от козметичните продукти на известни марки, които се рекламират като водоустойчиви, са наситени с тези химикали.

"Лично аз водоустойчивите гримове не ги харесвам, защото е ясно, че щом е водоустойчив гримът, значи химията е много по-силна и по-голяма", коментира гримьорът Цецо Андреев.

Въпреки шокиращите открития, съществуват алтернативи. Примери за това са био и веган гримовете.

"Те са сертифицирани, отглеждат се екологични, без химикали, изкуствени торове, вредни съставки и т.н.", допълни маркетинг експертът от Био компания Володя Пачев.

Професионалните гримьори обаче подхождат резервирано към този вид козметика, въпреки чистите ѝ съставки.

"Био гримовете наистина не са толкова покривни, ако са покривни, значи не са толкова био. Но има веган продукти, които аз ги препоръчвам като заместител на био гримовете, защото веган продуктите също са със сертификат", добави Цецо Андреев.

Което потвърждават и самите производители.

"Ефектът в началото не винаги е "уау", както обичат да се казва, защото това е натурално растение. Все едно да изядем една салата и да кажеш: "Уф, аз не отслабнах". Не, нали не става, трябва постоянство", категоричен е Пачев.

Специалистите съветват да обръщаме внимание на надписите, преди да закупим даден козметичен продукт.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК