"Изгрев" чества Петровден: Каква е връзката на квартала с Петър Дънов?

Именно създателят на Бялото братство му е дал името

29.06.2021 | 20:11 Редактор: Здравко Черкезов

На Петровден столичният квартал "Изгрев" чества своя празник. Там се намира и вечния дом на създателя на Бялото братство Петър Дънов, чиито последователи са първите заселници в района.

"От много години район "Изгрев" нямаше собствен празник. Затова тази година районната администрация реши да си направи такъв", заяви кметът на "Изгрев" Делян Георгиев.

Малцина обаче знаят, че кварталът има много богата история, тясно свързана с учението на Петър Дънов, който му е дал и името - "Изгрев".

"През 1922 г. учителят Петър Дънов извежда неговите ученици оттук, което е било далеч от София, да посрещат изгрева на Слънцето. Това е било някога най-източната точка от гледна точка на София и е било, тук са били едни поляни, които са били осветени през целия ден", обясни Галина Герасимова. 

Именно поляните на столичния квартал са мястото, където Учителя Дънов практикува създадената от него паневритмия под звуците на своята цигулка. А къщата на Андрей Грива е една от първите в квартала. 

"Това е къщата, в която дядо ми прави, за да идва на лекциите на Учителя Петър Дънов и да участва в паневритмиите. Тук съществува една традиция, в която моят баща събираше интересни хора. Това беше Борис Рогер, който беше един от най-добрите картографи, капитан на кораб, който правеше изследванията на целия Балкански полуостров. Това беше Борис Николов, който беше един от основните майстори. Това беше Методий Константинов", посочи той.

По случай Петровден най-малките жители на "Изгрев" имат да кажат само едно: "Честит имен ден!"

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК