Защо ни боли челюстта, когато дъвчем

Сред евентуалните причини за поява на този синдром са най-вече стрес, тревожност, стискане на зъби

16.06.2021 | 20:35 Редактор: Жаклина Иванова
Защо ни боли челюстта, когато дъвчем

Появата на болки в челюстта е проблем, който засяга много хора. В някои случаи болката е предизвикана от дъвчене на твърда храна или прекалено често и продължително дъвчене на дъвка. В други случаи обаче се касае до състояние, което според Healthline е по-сериозно и може да доведе до затруднение в ежедневните функции на устната кухина – дъвчене, хранене, говорене, пиене.

Много са факторите, които могат да доведат до болка в челюстта. Състоянието се нарича нарушения или дисфункция на темпоромандибуларната става. Това е ставата, която движи долната челюст при отваряне и затваряне на устата при хранене, говор и пиене.

Състоянието обикновено е прогресивно и ако не се вземат навременни мерки може да се усложни и задълбочи с времето. Отначало се появява усещане за схванатост рано сутрин след събуждане. След това започват да се появяват болки, щракащи звуци при отваряне и затваряне на устата, при отхапване, при дъвчене, особено на по-твърда храна.

Сред евентуалните причини за поява на този синдром са най-вече стрес, тревожност, стискане на зъби или скърцане както през нощта по време на сън, така и през деня, като през деня стискането на зъби също е несъзнателно и се наблюдава най-вече в напрегнати ситуации или докато размишлявате върху проблеми.

С течение на времето може да се появи артрит на тази става, изместване, изтриване на зъбния емайл на някои или всички зъби, инфекция на синусите, проблеми с нервната система, дори сърдечен удар в по-тежки и дълго нелекувани състояния.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК