Почти половината американци вярват, че динозаврите все още обикалят сред нас

Три четвърти от родителите добавят, че децата им вече са по-склонни да вярват в праисторическите същества

03.06.2021 | 20:46 Редактор: Искра Ангелова
Почти половината американци вярват, че динозаврите все още обикалят сред нас

Кога "Джурасик парк" премина от блокбъстър в теория на конспирацията? Шокиращо ново проучване показва, че почти половината от американците са убедени, че динозаврите все още съществуват в някои отдалечени краища на света.

Изследователи, анкетирали 2000 възрастни, откриват, че четирима от 10 смятат, че известните праисторически същества са съществували преди 2000 и 10 000 години - вместо между от 66 до 230 милиона години. Всеки пети дори вярва, че популацията на динозаврите е изчезнала едва преди 100 години, разкрива "Стъди Файндс".

54% също вярват, че всички динозаври са живели само в Африка и Северна Америка - без да знаят, че учените са открили костите им по целия свят. Въпреки че съществуват повече от 1000 различни вида динозаври, типичният възрастен може да назове само четири - като Тиранозавър Рекс е най-разпознаваемият от всички.

От 42% от анкетираните, които имат деца под 16 години, повече от осем на всеки 10 (84%) вярват, че са предали любовта си към динозаврите на следващото поколение. Три четвърти от родителите в проучването добавят, че децата им вече са по-склонни да вярват в праисторическите същества, отколкото са били преди. Още 84 процента от майките и татковците казаха, че децата им сега също са "обсебени" от динозаврите.

"Динозаврите продължават да очароват - все още има толкова много неща, които не знаем за тях", казва палеонтологът професор Стив Брусате от Университета в Единбург, цитиран от БГНЕС.

"Новите открития на поколение млади учени наистина промениха научните възприятия за това какви всъщност са били динозаврите и сега знаем, че те са били умни, активни, динамични животни, по-скоро като птици, отколкото обрасли люспести гущери, както често се изобразяват“, продължава Брусате. "За да бъдем напълно честни, динозаврите изобщо никога не са изчезвали истински - птиците са произлезли от динозаври, което ги прави динозаври."

Проучването на OnePoll също така разкрива, че трима на всеки 10 възрастни вярват, че динозаврите са ходили по Земята едновременно с праисторическите хора - въпреки че между тях има около 65 милиона години. Освен това всеки четвърти смята, че динозаврите са споделяли равнините със съвременните слонове. Въпреки че са по-близо, учените казват, че дори тези гигантски бозайници са пристигнали 10 милиона години след изчезването на динозаврите. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК