Храните и напитките, които може да задълбочат проблемите с главоболието

Те могат да отключат пристъп на мигрена

31.05.2021 | 12:02 Редактор: Жаклина Иванова
Храните и напитките, които може да задълбочат проблемите с главоболието

Главоболието може да попречи на нормалното протичане на деня ви. Когато страдате и от мигрена, тогава нещата могат да излязат извън контрол.

Мигрената се характеризира с изтощителни епизоди на силно главоболие, което ви кара да спрете да се занимавате с това, което правите в момента. Мигрената е неврологично заболяване, което има редица симптоми, сред които тежко главоболие, пулсираща болка в главата, чувствителност към светлина, шумове, миризми. Състоянието може да продължи от няколко часа до няколко дни.

Обикновеното главоболие също може да наруши нормалния ви ритъм на живот. То може да се появи по много различни причини – стрес, умора, недоспиване.

Има и някои храни, които имат негативен ефект върху главоболието. Те могат да го предизвикат, но и да отключат пристъп на мигрена.

Кафе

Кофеинът може да облекчи главоболието. Ето защо той е част от състава на някои медикаменти против главоболие. Но ако пиете твърде много кафе всеки ден, кофеинът може да има тъкмо обратния ефект – да предизвика главоболие или да отключи мигрена. Намаляването на приема на кафе може да понижи риска от отключване на мигренозни пристъпи или да разреди тяхната честота.

Шоколад

Шоколадът също съдържа кофеин. Ако похапвате често от любимото лакомство, то може да е в основата на мигрената ви. Според изследване, публикувано в списание Nutrients, шоколадът трябва да се избягва от страдащи от мигрена и чести главоболия. Ако не можете да го изключите напълно от храненето си, опитайте да го сведете до минимум.

Отлежали сирена

Някои видове сирена, които се консумират отлежали, като синьото сирене, сирене бри, чедър, пармезан, съдържат аминокиселината тирамин, за която се счита, че може да отключва мигрена.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК