''Музей на Ковид-19 страховете'' - изкуството като терапия за преодоляването им

Творчески образи на коронавируса и кризата в интерактивен проект

25.05.2021 | 21:35 Редактор: Десислава Атанасова

Броят на заразените с Ковид-19 у нас за денонощие падна под 100. А вирусът и притесненията, свързани с него влязоха в музей. Творчески образи на коронавируса и кризата показва първият по рода си интерактивен проект "Музей на Ковид-19 страховете“.

Интерактивният проект включва произведението "Дневен ред“ на Драгомир Костадинов, инсталация на Алексанър Юзев "Не искам да излизам 2“ и други творби олицетворяващи добре познатите страхове свързани с Ковид. Сред тях обаче творците намират и нещо положително. 

"Най-позитивната ни серия "При зори“ на Мила Янева Табакова. Това е една страхотна серия, в която човек може сутринта призори, преди целият ужас на света да се е събудил, да има този момент на спокойствие, у дома, с близките и обичаните", споделя Милена Едвиг, куратор на „Музей на Ковид-19 страховете“

Съвременни поети и писатели от "Свободно политическо общество", като Белослава Димитрова и Мариана Георгиева, ще правят и четения на своите непубликувани произведения. 

"Литературата и езикът както и художественият образ са най-силният ни инструмент, с който можем да преработваме нашите страхове, да споделяме това, което ни се е случило и да се опитваме да го осмислим, заедно и откриващи се един друг", каза Полина Видас  от "Свободно поетическо общество"

Проектът се осъществява с финансовата помощ на Национален фонд "Култура". Всеки желаещ да се включи може да предложи творческа интерпретация на своите преживявания по време на Ковид пандемията. 

Вижте повече в репортажа. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК