Левчев: Има разслояване на културните пластове в електронния свят, няма пирамида на ценности

Надеждата ми е в студентите, не съм съгласен с тези, които са отчаяни от младите поколения, добави поетът

24.05.2021 | 20:46 Редактор: Жаклина Иванова

За културата и мощната просвета: Как използваме свещения език на дедите ни? Къде са хората на изкуството? Как да пазим нравствените си устои?

"Това е най-светлият български празник, той трябва да бъде националният празник на България. Това е денят, в който е сключен предварителният мирен договор между две империи - Османската и Руската. Идеята е, че ние сме били роби и сме освободени. Българската държава започва да съществува на 16 април 879 г с Търновската конституция", сподели поетът Владимир Левчев в студиото на "Денят ON AIR".

"Светите братя Кирил и Методий са създали глаголицата, кирилицата е създадена в Първото българско царство по времето на княз Борис, който кани учениците на Кирил и Методий. Един век по-късно отива в Русия заедно със Светото писание, преведено на български. Това е най-големият принос на България", добави той. 

Относно това дали русите си дават сметка за този български принос, Левчев сподели, че повечето не го правят.

Поетът подчерта, че Денят на светите братя се празнува в България още преди Освобождението.

"Аз съм умерен оптимист, защото винаги имаме идеята, че има една деградация и трябва да имаме едно Възраждане. Самата дума означава, че трябва да се върнем към светлото минало. Тук навлизаме в политика, а може би в едни процеси, които са световни - виртуалното пространство, където светът рязко се променя. 90-те години имаше някакви идеи да приемем латиницата вместо кирилицата, което е безумно", подчерта още журналистът.

Писателят е категоричен, че нещата не могат да бъдат нито черни, нито бели. 

"Надеждата ми е в студентите ми. Не съм съгласен с тези, които са отчаяни от младите поколения. Светът се е променил, както и начинът на информиране", допълни писателят пред Bulgaria ON AIR.

Поетът смята, че интернет може да разглези човек, както и че хората са все по-малко склонни да седнат и да четат дълги романи. Относно поезията, журналистът отбеляза, че тя се променя заради виртуалното пространство.

"Има огромни общества от хора, които пишат някаква поезия, че човек не ги знае дори. Има едно разслояване на културните пластове в електронния свят. Няма една пирамида на ценности. В някаква група си имат местен гений. Това не е нещо българско, то е международно", уточни Левчев.

Поетът каза, че ако човек не знае историята и литературата си, няма памет.

"Ние непрекъснато живеем в един преход. Не е ли Възраждането един преход? Светът е преходен. Демокрацията дава също възможността за изкривяване - когато има корупция, беззаконие, това, че има избори и свобода на словото, не е достатъчно - могат да се купят гласове, политици, медии. Това не е вина на демокрацията, а на тези, които я изкривяват", коментира писателят.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК