Десетки се включиха в изрисуването на двуметрово яйце във Велинград

Предизвикателството приеха основно децата

01.05.2021 | 16:23 Редактор: Юлия Христова

За пета година във Велинград изписаха близо двуметрово великденско яйце. Всеки желаещ можеше да се докосне до традицията чрез използването на характерните за чепинския край орнаменти. 

На Велика събота във Велинград изрисуваха огромно великденско яйце.  На централния площад в курорта всеки желаещ можеше да вземе четка в ръка и с помощта на организаторите да се докоснат до традицията по изписване на яйца във велинградско. 

"Трябва да се стремят все пак да има една хубава линия. Защото никак не е лесно в пространството да се ориентираш. Хем линията да има своята естетика, хем да гради форма", каза художникът Бранко Манушов.

Предизвикателството приеха основно децата. 

Яйцето е високо 180 см и с диаметър 1 метър, подготвено и боядисано в червено.  Дело е на ученици от ПГ по дървообработване. Отнема им няколко месеца, като за изработката му използват различни материали.

"Стиропор, гипс, боя акрилна. Малко по-малко децата започнаха да го изграждат в часовете по учебна практика. Тежко е 120 кг. Няма как да се направи от дърво, иначе бихме го направили от дърво", обясни директорът на ПГД “Иван Вазов” инж. Росица Рускова. 

В цялостно завършен вид яйцето ще бъде поставено  на видно място в централната част на Велинград.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Дрън дрън
преди 2 години
По мръсен и прашен град не бях виждал. Хотел върху хотел. Голяма мизерия никаква украса. Явно на управниците не им дреме. Столица на мръсотията с мръсното езеро Сигнализирай за неуместен коментар