Индонезия предложи свой остров на Space X, разтревожи жителите му

Всъщност космическите амбиции на Индонезия за Биак започват много преди Илън Мъск

25.04.2021 | 17:57 Редактор: Здравко Черкезов
Индонезия предложи свой остров на Space X, разтревожи жителите му

Индонезия предложи един от своите острови в Западна Папуа като потенциално място за изстрелване на амбициозния проект компанията на Илън Мъск Space X, който има за цел да изпрати хората на Луната.

Въпреки че Мъск все още не е приел предложението, Индонезия все пак иска да се разбере, че има големи космически амбиции за остров Биак. Но това тревожи жителите му.

Маркус Абрау, който е прекарал целия си живот в Биак, е един от тях.

54-годишният дядо принадлежи към местния клан Абрау, който поколения наред нарича острова свой дом. Ала сега той се опасява, че домът им може да бъде застрашен, ако Биак бъде използван като място за изстрелване на ракети.

"Ако това бъде построено, то би означавало, че нашите деца и внуци вече няма да могат да разчитат на земята, за да се прехранват", казва той пред BBC. "Това би унищожило морето и горите."

Земя, богата на ресурси

Биак е голям едва 1746 км² - малко по-голям от град Лондон - и се намира в индонезийската част на Нова Гвинея, известна като Западна Папуа. Той е дом на около 100 000 жители.

Островът е обитаван от над дузина различни местни етнически групи и въпреки че има няколко градски центъра, по-голямата част от него все още е относително селски.

"Повечето папуаси в района все още се издържат от земята около себе си - риболов, събиране на плодове и зеленчуци - те все още са много зависими от заобикалящата ги среда", каза Софи Чао, постдокторант, изследовател в Университета в Сидни, пред BBC.

Но Биак има и няколко функции, които го правят привлекателен за всеки, който има космически амбиции. Той е богат на никел и мед - материали, които се използват за производство на ракети. Той също така се намира на една степен под екватора, което го прави идеален за изстрелване на космически кораби, тъй като е необходимо по-малко гориво за достигане на орбита.

Всъщност космическите амбиции на Индонезия за Биак започват много преди Илън Мъск да излезе на сцената на космическата надпревара.

Аеронавигационната и космическа агенция на Индонеция (Лапан) е наблюдавала острова от десетилетия - а през 1980 г. дори е купила парцел земя от 100 хектара. Поради различни предизвикателства обаче нищо не се случи на този фронт.

Обектът е важно ловно поле, с място за риболов наблизо. Но най-важното е, че се намира на около 2 км от най-близкия жилищен район, село Саукобие - и селяните се страхуват, че ще бъдат принудени да се преместят.

Четете повече по темата в Dnes.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК