Българска следа: Наша лента в битка за студентските ''Оскари''

Теодора-Косара и Ребека не са и мечтали за такъв успех

22.04.2021 | 20:00 Редактор: Юлия Христова

Броени дни преди раздаването на "Оскарите", новината за успеха на български студенти от НАТФИЗ мина почти незабелязано. Едва за трети път в историята български филм е номиниран за така наречените студентски "Оскари". 

Филмът на студентката от НАТФИЗ Теодора-Косара Попова успява да пребори конкуренцията на 1100 филма от цял свят и да бъде номиниран за студентските "Оскари" в категорията "Чуждестранен документален филм“. Лентата "Танда" се състезава с продукции от Обединеното кралство и Норвегия. Филмът разказва историята на четирима души,  опиянени от магията на аржентинското танго и търсещи любов. 

"Това е един сборен пункт на красиви човешки истории. Този филм разказва 4 лични истории на много различни хора, които танцуват танго, тангото е само фон, филмът е за човешките съдби", каза Теодора-Косара Попова.

Самата Теодора-Косара от години танцува танго. За нея то не е просто танц, а философия за живота. 

"Това бяха историите, които най-много са ме трогнали през годините, които съм прекарала в танго обществото  Това е една притча за любовта и самотата. Историите във филма са топли и човешки, напоследък ми се струва, че все повече имаме нужда да чуваме такива", допълни тя.

А това, което пленява журито, според нея, е изграждането на атмосферата. 

Филмът е заснет само за един ден. 

"Цветовете, сниман на едно място, но всеки човек е заснет по различен начин и се усеща разликата между тях, изгражда се цялостна светлинна атмосфера, която показва това топло място. Ние се опитахме да го направим максимално художествено, хем да покажем реалността, но през нашите очи в нашите цветове", обясни Ребека Найденова, която е оператор на лентата. 

Теодора-Косара и Ребека не са и мечтали за такъв успех. Филмът е курсова работа за НАТФИЗ. Теодора-Косара е режисьор с 6 късометражни филма. След 10 години се вижда като разказвач на истории в България, защото вярва, че младите хора могат да си създадат бъдеще в родината.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК