Швейцарски учени: Има поне шест различни емоции, при които човек крещи

Те са свързани с болка, гняв, страх, удоволствие, тъга и радост

13.04.2021 | 23:07 Редактор: Жаклина Иванова
Швейцарски учени: Има поне шест различни емоции, при които човек крещи

Швейцарски учени са идентифицирали шест психоакустично различни типа писъци, които показват емоции като болка, гняв, страх, удоволствие, тъга и радост. Резултатите от изследването са публикувани в списанието PLOS Biology.

При приматите и други бозайници крясъците често се използват като аларма предимно в негативни ситуации, като социални конфликти, присъствие на хищници или други заплахи. Но хората не само крещят, когато са уплашени или агресивни, но и когато изпитват например отчаяние или възторг.

Учени от университета в Цюрих са идентифицирали поне шест различни емоции, при които човек крещи. В пилотно проучване те помолиха 12 души да крещят според положителните или отрицателните чувства, които изпитват, в зависимост от ситуацията. През това време друга група хора слушаха тези писъци и ги категоризираха според емоциите си. Мозъкът на участниците беше сканиран чрез ядрено-магнитен резонанс.

Изследователите са провели четири психоакустични теста, както и експерименти за вземане на решения и невроизобразяване.

Резултатите показаха, че хората са в състояние да различат шест различни вида писъци, свързани с болка, гняв, страх, удоволствие, тъга и радост. Оказа се също така, че хората реагират по-бързо и точно на "позитивните“ викове, а не на тревожните. Тези "добри“ викове стимулират активност във фронталните области на мозъка, предава БГНЕС.

"Резултатите от нашето проучване са изненадващи в смисъл, че учените обикновено приемат, че когнитивната система на приматите и хората е настроена да открива сигнали за опасност и заплаха в околната среда, действайки като механизъм за оцеляване", съобщава ръководителят на изследването д-р Саша Фрюхолц.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК