Би ли рискувал живота си, за да играеш футбол?

Историята на Сугра Раджаб няма да ви остави безразлични

08.04.2021 | 15:31 Редактор: Тодор Петров
Би ли рискувал живота си, за да играеш футбол?

Млади футболистки от най-консервативните пакистански провинции се намират в Карачи, за да участват в национален шампионат.

Сугра Раджаб наглася хиджаба си, завързва връзките си и започва да тренира на футболното игрище под жаркото слънце на Карачи, за да се подготви за следващия мач на своя отбор. 19-годишната Раджаб е там, за да представи родния си град на Националния шампионат по футбол за жени - едномесечен турнир, в който участват най-малко 500 жени. Тя и нейният отбор от 18 играчи от футболната академия "Хазара Квета" са се научили да живеят с рисковете, докато се стремят към по-добро бъдеще чрез футбола.

Момичето учи в гимназия и се надява да бъде прието в университет със спортна стипендия. Въпреки че отборът ѝ е успял да спечели само един мач в първенството досега, тя остава оптимистично настроена и смята, че самото участие също е победа.

Раджаб произхожда от общността на хазарите в Пакистан. В провинция Белуджистан, в град Куета, играта на футбол може да бъде въпрос на живот и смърт. Терористите редовно се насочват към хазарите и ги смятат за "по-малкo мюсюлмани", тъй като са шиити.

На други места в страната жените продължават да се борят за равнопоставеност на половете. В най-новия доклад на Световния икономически форум за глобалното неравенство между половете, Пакистан е на 151 място от 153 държави, като изпреварва само Ирак и Йемен. Организаторите на ежегодното женско шествие в Пакистан са подложени на онлайн атаки и много от тях се укриват.

Не само Раджаб иска да разчупи стереотипите, свързани с пола, като играе футбол. Каришма Али, на 23 години, е друга амбициозна футболистка от планинския и консервативен район Читрал в провинция Хайбер Пахтунхва, граничеща с Афганистан. Тя става лице на пакистанската женска футболна верига през 2019 г. , след като попада в списъка на Forbes "30 под 30". Тя е и основател на женския спортен клуб в Читрал през 2016 г.

Али казва, че хората в другите страни не разбират, че за жените не е лесно да играят футбол в Пакистан. "Културата е различна, особено в Читрал. Когато бях под светлината на прожекторите, се сблъсках с краен онлайн тормоз. Можете да изберете да го приемете като шега но трябва да сте нащрек. Когато бях дете, не можех да играя футбол. Но тези жени, с които играем и които обучаваме, когато се върнат в селата си, създават свои собствени малки отбори и играят този спорт. Наистина е окуражаващо да се види", казва тя.

Медийният мениджър на Пакистанската футболна федерация Мир Шабар Али заявява, че идеята на първенството е да се осигурят повече мачове за женските клубове и постепенно да се повиши нивото на уменията, пише Vice news.

"Действително жените в Пакистан нямат равни възможности с мъжете и затова федерацията иска да продължи напред, като осигури равен брой мачове за мъжете и жените", казва той.

Автор: Антоанета Данаилова

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК