За затворените театри и красивото в пандемията

Коментар на директора на Театър "София" Ириней Константинов в "Денят ON AIR"

29.03.2021 | 21:55 Редактор: Здравко Черкезов

Покрай наложения 10-дневен локдаун затвориха и театрите. Това лиши много артисти от тяхното призвание.

"Няма по-тъжна гледка от затворен театър. Сякаш няма живот. Сякаш е запустяла мелница. Сякаш е нещо, което никога не е било населявано с хора, с души, с енергия", каза директорът на Театър "София" Ириней Константинов в студиото на "Денят ON AIR".

Затварянето на театрите нарушава ритъма на актьора: той трябва да е подготвен за предстоящото представление, да се държи във форма, да има енергия и мисълта да му е насочена в тази насока, стана още ясно от думите му.

"Ние се храним от енергията на публиката, от усмивките, от шума, от покашлянията", посочи Константинов.

И въпреки трудностите, Константинов намира красивото в пандемията.

"Тия маски, които носят всички хора, сякаш откриха очите. Изведнъж виждаш какви красиви очи има срещу теб [...] Така и хората в салона - стоят с маски, усмихват се, в последствие се създава духа. Духът е по-силен", отбеляза събеседникът на Ганиела Ангелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Следващото представление, което Константинов се готви да представи в Театър "София", е "Пер Гинт" на Хенрик Ибсен.

"В този момент човек не трябва да се затваря в себе си, в пространството, в обема на работата. Да прави нещо малко, нещо смешно,  така бързо "да минем", за да можем да се съобразим с условията - не. Трябва да се направи голяма постановка, голямо платно. Трябва да се докаже, че сме живи. Трябва да дадем кураж на хората. Театърът съществува въпреки всичко и театърът не е в онези малки обеми, мащаби, бройка хора, които се явяват на сцената", подчерта Константинов.

И в края на разговора призова:

"Всеки, който иска да погледне себе си в огледалото и да не се срамува от лицето си, трябва да отиде на 4-и април и да гласува. Длъжен е да изрази своето мнение и своята воля", завърши директорът на Театър "София".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК