Как да се справим със стреса заради новините относно Ковид-19

Ето какво да направите

26.03.2021 | 23:27 Редактор: Ралица Братанова
Как да се справим със стреса заради новините относно Ковид-19

Вече повече от година водеща новина по всички медии - телевизии, радиостанции, вестници, списания, информационни сайтове, е пандемията от коронавирус. Постоянно има данни за новите заразени, за протичането на болестта и симптомите, за смъртните случаи, за ваксините, за мерките, както и прогнози за развитието на пандемията и т.н. Често експерти гостуват в предаванията, които се излъчват вечер, за да анализират информацията, а и много новини за Ковид-19 се постват в социалните мрежи. Ако сте се изморили от тази информация и тя влияе зле на психичното ви здраве, ето някои съвети от британския "Cosmopolitan".

Фокусирайте се над хубавите спомени
 
Негативните и стряскащи заглавия в последните месеци развалят настроението ви, карат ви да се тревожите и може да ви донесат други лоши спомени, дори не такива, свързани с пандемията.

Опитайте да си спомните за щастливите моменти - ваканции в планината, на морето, събирания с приятели за различни поводи, екскурзии, смешни разговори с близки, които се провели. Хубаво е да правите това и преди сън, за да се успокоите. Може и да си представите как сега сте на плажа и слънчевите лъчи ви галят - така тялото ще освободи хормони на щастието, които ще ви направят по-спокойни и ще се чувствате добре.
 
Стойте навън или си починете от новините вкъщи
 
Естествено, трябва да ограничим срещите с много хора и да не се събираме с голяма компания, но може да ходите на разходки, за да се разсеяте от новините и да релаксирате.

Оставете телефона, спрете телевизора, когато сте вкъщи, релаксирайте, правете йога, медитирайте, почивайте си истински. Може да престанете да следвате определени страници в социалните мрежи, за да не виждате негативните данни, или да последвате повече страници, които постват сладки снимки - на животинчета, например. Разходките сред природата също ще ви освежат, а вкъщи може да се заемете с ново хоби - готвене, рисуване, четене и т.н.
 
Останалите вижте в teenproblem.net

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК