Отново Финландия е най-щастливата страна в света, България е на 88-о място

В първата петица попадат Исландия, Дания, Швейцария и Нидерландия

20.03.2021 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова
Отново Финландия е най-щастливата страна в света, България е на 88-о място

По решение на ООН 20 март е обявен за Международен ден на щастието. Идеята принадлежи на хималайското кралство Бутан, което има своя индекс за "брутно национално щастие". Всяка година ООН изготвя и Световен доклад за щастието. За 2021 година България е на 88-о място. Финландия за четвърти пореден път беше обявена за най-щастливата страна на света. Както и предишните години Финландия изпреварва в подреждането с разлика от неколкостотин точки останалите страни.

В първата петица на най-щастливите държави попадат Исландия, Дания, Швейцария и Нидерландия. Десетката се попълва от Швеция, Германия, Норвегия, Нова Зеландия и Австрия. В опашката на щастливите нации се оказват Руанда, Зимбабве и Афганистан, като изследването е обхванало 149 страни по света.

При изготвянето на Световния доклад за щастието се отчитат такива показатели като БВП на глава от населението, степента на социалната подкрепа, продължителността на живота, спазването на гражданските свободи, гарантираната заетост, степента на корупция и резултатите от допитванията до общественото мнение.

Сред факторите за щастие за финландците са посочени близостта до природата, безопасната среда за живот и достъпността на услугите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК