Антисоциалното поведение - проблем, който понякога продължава до зряла възраст

To е свързано с прекалена раздразнителност и умишлени провокации към другите

20.03.2021 | 06:51 Редактор: Юлия Христова
Антисоциалното поведение - проблем, който понякога продължава до зряла възраст

Антисоциалното поведение при децата е сериозен психичен проблем, който понякога продължава и до зряла възраст. Такива деца са провокативни, нямат развито съзнание и нямат адекватни социални умения. Също така, са агресивни и умишлено дразнят околните. Подобни действия сериозно възпрепятстват функционирането им в училищната среда, както и у дома.


Антисоциалното поведение при децата често е свързано с прекалена раздразнителност и умишлени провокации към другите. Нерядко проявяват внезапен и необоснован гняв, обвиняват другите за грешките си и за лошото си поведение, отказват да се съобразяват с желанията на другите. Не изпитват неудобство от лошото си поведение и не съжаляват за действията си. Предизвикват конфликти съвсем целенасочено, лъжат и са отмъстителни, дори и без да бъдат предизвикани.

Антисоциалното поведение при децата често е индикация за тревожност или депресия, често съпътства и проблеми в развитието като хиперактивност, обучителни трудности, емоционални и обсесивни разстройства, синдром на Турет и други. Причините за антисоциалното провокативно поведение все още не са известни. Има изследователи, които твърдят, че антисоциалното поведенческо разстройство произтича от проблеми в развитието на детето. Други изследователи предполагат, че разстройството може да се дължи на специфични реакции на семейството към темперамента на детето, което засилва нежеланото поведение. 

Интервенцията и лечението на тези деца е най-добре да започне много рано. Тя обикновено включва индивидуални, семейни и групови сесии. Индивидуалните сесии имат за цел да развият умения за общуване и управление на гнева у детето. Семейните сесии се фокусират върху начини за управление на поведението на детето и развиват комуникативни умения за подобряване на отношенията родител-дете. Груповите сесии (малка група деца с опозиционно провокативно поведение) помагат на децата да развият социални и междуличностни взаимоотношения.

Когато се занимавате с дете с такъв проблем, е важно да запомните, че техниките за поведенческо управление, които добре познаваме и работят при други деца, в този случай могат да бъдат неефективни. Детето с антисоциално поведение ще се отклонява и често ще тормози възрастния, за да предизвика негативна реакция. Необходими са реални очаквания, твърди правила и ясни граници. Всяка промяна може да разстрои детето и да предизвика гняв.

Цялата статия четете на puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК