Психологическите последствия от пандемията ще бъдат трайни

На фона на изпитания стрес се е повишила склонността към рисково и/или егоистично поведение

18.03.2021 | 23:55 Редактор: Юлия Христова
Психологическите последствия от пандемията ще бъдат трайни

Психологическите последствия от ограниченията, които изпитва човечеството заради Ковид пандемията от година, ще има далеч по-трайни последици от представите ни.

Международен екип изследователи се опитват да установят до каква степен е засегната психиката на хората. Те анкетират близо 5000 души от няколко страни – Великобритания, Испания и Италия, след първата и втората вълна, като уточняват че досега в някои от тях действат сурови ограничителните мерки и периодично те са се усилвали заради ново повишаване на заболеваемостта.

Стресът заради загуба на доход или здравословен проблем по време на изолацията е свързан с влошаване на когнитивните способности и засяга паметта, концентрацията и обучителните способности, констатират изследователите. Колкото повече е пострадал от пандемията даден човек, толкова по-силно са изразени последствията от нея върху него. 

Учените с изненада установили, че на фона на изпитания стрес се е повишила склонността към рисково и/или егоистично поведение. 

Например вместо да спазват мерките, тези хора предприемат осъзнат риск да свалят маската си там, където се изисква нейното носене и това се прави не заради нехайство, а заради неспособността да се търпи повече. Интересното е, че в същото време тези хора съдят остро проявяващите подобно на тяхното поведение. 

ялата статия четете на puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
3 rate up comment rate down comment 1
Марина
преди 3 години
То няма ефект от тези"маски". От глад ще се умре, не от вируса. Сигнализирай за неуместен коментар