Как влияе нивото на тестостерона у мъжа върху статуса му на обвързване?

Мъжете в дълготрайна връзка са с по-ниски нива на хормона

17.03.2021 | 22:15 Редактор: Искра Ангелова
Как влияе нивото на тестостерона у мъжа върху статуса му на обвързване?

Мъжете са винаги готови за секс. Това схващане е толкова популярно сред жените, че трудно могат да бъдат убедени в противното. Но истината е, че сексуалното желание на мъжете може да бъде повлияно от редица фактори, пише Az-jenata.bg. Един от тях е нивото на мъжкия хормон тестостерон. Според WebMD съществува връзка между тестостерона и статуса на обвързване на мъжа. Изненадващо е, но това дали мъжът е необвързан или е в дълготрайна връзка оказва влияние върху нивата на тестостерон.

Признаци за ниски нива на тестостерон

Изследване от 2015 година, цитирано от healthdigest.com показва, че има значение дали статусът на мъжа е „обвързан“ или „необвързан“ за това какви са стойностите на тестостерона в кръвта. Също така има сходство в нивата на мъжкия хормон при необвързаните мъже и тези в нова връзка на не повече от година. Мъжете в нови връзки все още са във физиологично състояние, което стимулира конкуренцията с други мъже, което повишава нивата на тестостерон заради конкурентната природа на мъжа.

Мъжете, които са в дългосрочни връзки имат по-ниски нива на тестостерон. Господата, които са във връзки, по-дълги от една година и повече имат значително по-ниски нива на тестостерон. Това се свързва с улегналостта във връзката, стремежа на мъжете да се грижат за семействата и децата си, без да се налага да се конкурират с други мъже. Освен това, психологическото спокойствие, че вече са открили жената до себе си кара нивата на тестостерона да се снижават по естествен път.

По-малко секс – по-нисък тестостерон

Според клиниката в Кливланд нивата на мъжкия полов хормон могат да бъдат повлияни и от някои хронични заболявания, злоупотреба с алкохол, сънна апнея, затлъстяване, възраст, прием на медикаменти.

Защо все избираме мъже, които не искат обвързване?

След като това изследване проучва връзката между статуса на обвързване на мъжа и нивата му на тестостерон, можем да предположим и каква е връзката между сексуалното желание на необвързаните, отскоро обвързаните и дълготрайно обвързаните мъже. Може би това е едно от обясненията, че с времето много мъже губят сексуалното си желание към партньорките си. Но това е само едно предположение. Факторите за намаленото либидо са твърде много, за да бъдат поставени в тази граница.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК