fallback

Кои са подправките, които имат антистареещ ефект

Розмаринът намалява косопада и предпазва кожата от фотоуврежданията

17.03.2021 | 18:21 Автор: Искра Ангелова

Може би няма жена, която да не иска да забави часовника, когато става въпрос за появата на бръчки. Полагаме всекидневни грижи за нашата кожа, за да бъде тя по-здрава и красива. Освен на козметиката, е важно да се доверим и на силата на полезните храни, които като цяло забавят процесите на стареене. Тъй като подправките са част от нашето меню, вижте кои имат антистареещ ефект.

1. Босилек – Редовната консумация на билката, както и локалното ѝ приложение под формата на паста, отвара, спомагат за запазване на нивата на влага в кожата, забавяйки появата на бръчки.

2. Ароматната канела – Чудесна е, защото според аюрведа, канелата предотвратява разграждането на колагена и загубата на еластичност на кожата.

3. Карамфил – Има свойства да елиминира свободните радикали и е богат на антиоксиданти, които забавят признаците на стареене.

4. Джинджифил – Пикантната подправка ни осигурява високи нива на антиоксиданти и противовъзпалителни агенти, които спомагат за забавяне на признаците на стареене, информира az-jenata.bg.

5. Риган – Добавяйте риган към ястията си не само за повече вкус. Подправката спомага за забавяне на стареенето на кожата, тъй като съдържа добри количества антиоксиданти и флавоноиди, които предотвратяват увреждането от свободните радикали и забавят признаците на стареене.

6. Градински чай – Градинският чай е чудесен за нашите ястия, особено тези с месо, но е подходящ и за приготвянето на чай. Той е богат на антиоксиданти, за които се смята, че намаляват появата на старчески петна и бръчки.

7. Мащерка – Друга подправка и билка с множество ползи за здравето и красотата ни. Мащерката действа като „чистач“ на свободни радикали и има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които предпазват кожата от признаците на стареене.

8. Розмарин – Намалява косопада, но и предпазва кожата от фотоуврежданията, като същевременно подобрява еластичността ѝ. Може да го добавяте към ястията ви или да го консумирате като чай.

9. Куркума – Куркуминът в подправката помага да засилим имунитета си, учени смятат, че намалява и риска от ракови заболявания. Освен това, куркуминът е мощен антиоксидант, който действа срещу свободните радикали, има и противовъзпалителни свойства, които предпазват кожата от фотостареене.

10. Чесън – Стареенето на кожата се дължи на редица фактори, включително и на стрес, нездравословни навици, гени и т. н. Чесънът съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които намаляват вредите от стреса, свободните радикали, но и помагат за синтеза на кожни клетки, смятат учените.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback