България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как поезията на Петя Дубарова живее и в наши дни?

"Петя на моята Петя" с дългоочаквана премиера на "София филм фест"

17.03.2021 | 09:57 Редактор: Никола Симеонов

Поезията на Петя Дубарова беше любима на не едно поколение, а самата поетеса днес трябваше да е на 59 години. 

Дългоочаквана беше премиерата на филма "Петя на моята Петя“. Заради пандемията тя бе отлагана и най-сетне ще бъде показана на закриващата на гала на "София филм фест."

"Като че ли Петя бдеше над нас докато снимахме. За мен тя трябва да бъде учена в училище, защото сега не е", заяви актрисата Александра Костова в ефира на "България сутрин". 

Заедно със сценариста на филма - Нели Димитрова, те разказаха за идеята зад проекта и как поетесата остава като символ за вътрешния живот на младите хора.

"За Петя се пише трудно и може би точно заради това аз и другата сценаристка избягахме от биографичния разказ. Чрез филма искаме да кажем точно, че нищо не е различно и нищо не се променя, що се отнася до готините, талантливите, търсещите деца, но винаги ще сме намери кой да ги подтисне. Имаме много заявки от ученици и класове, които искат да гледат филма", каза Димитрова. 

Костова сподели за любимото си произведение на поетесата. 

"В дневниците си тя винаги говори за лунапарка и как целият свят ѝ се озарява, когато той е в Бургас - така че може би стихотворението за лунапарка", каза актрисата пред Bulgaria ON AIR

"Целият филм беше заснет в Бургас. След като решихме да го направим, продуцентът Николай Урумов само след 2 дни вече беше намерил контакт на сестрата на Дубарова и отидохме да ѝ представим идеята", разказа Димитрова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК