Все повече руснаци избират да емигрират в България, но защо?

Причините за това са различни - икономически, семейни, а и политически, но най-вече - привлекателността на българския паспорт

16.03.2021 | 20:10 Редактор: Здравко Черкезов
Все повече руснаци избират да емигрират в България, но защо?

Руската диаспора е на трето място в света, отстъпвайки само на индийската и мексиканската - това сочат данни на ООН. В България именно руските граждани са най-голямата група чужденци в страната. Причините за това са различни - икономически, семейни, а и политически. Не на последно място е и привлекателността на българския паспорт, който дава право да се пътува без виза из почти цял свят.

По данни на Евростат, в началото на 2019 година броят на живеещите в България руснаци е бил 24 300. А това е една четвърт от всички чужденци в страната. За 2020 все още няма точни данни. Но някои индиректни показатели загатват, че броят на руснаците в България вероятно се е увеличил. Така например през последните години общият брой на разрешителните за дългосрочно пребиваване в страната се е увеличил - от 33 524 през 2018 година до 45 236 през 2019 година. Освен това през 2020 година българската вицепрезидентка Илияна Йотова е издала укази за даване на българско гражданство на 485 граждани на Русия. За сравнение: през 2019 година едва 217 руски граждани са получили български паспорти, а през 2018  - само 176, пише "Дойче Веле".

Как се остава в България?

В България десетки фирми рекламират на руски език своята услуга "съдействие за получаване на право за пребиваване в България". Всичко започва с виза и кандидатстване за разрешение за продължително пребиваване, което се дава за срок до 12 месеца. За него се кандидатства и плаща всяка година, а за получаването му има различни изисквания - например откриване на фирма или представителство на фирма в България и т.н. Посредниците могат да "заобиколят" част от изискванията, като впишат например лице в управата на вече регистрирано представителство. Покупката на имот също се разглежда като причина за даване на разрешително за дълго пребиваване, но само при инвестиция за над 600 000 лв. След пет години се взима дългосрочно или постоянно местожителство, а след още една може да се кандидатства и за гражданство.

Според българския посланик в Москва, преди две години близо 300 000 руснаци са притежавали имот в България, което автоматично дава право на виза за пребиваване по дни 90 годишно. Кризата в Русия и пандемията от коронавирус вероятно са накарали някои руснаци да продадат закупени от тях инвестиционни и ваканционни имоти в България. Няма обаче точни данни за броя на руските граждани, които са се решили на подобна стъпка.

"Дойдох в България по любов"

"Руснаците харесват България, защото тук се чувстват в безопасност, комфортно и уютно" казва Варя Давидова, която живее в страната от близо 15 години. От 7 години тя поддържа блог на руски език за живота в България. "Мисля, че българите и руснаците имат общ опит от социализма и това ни сближава ментално, въпреки че сме много различни и социализмът ни също е бил различен", каза Давидова в кореспонденция с Дойче Веле. Според нея "чувството за хумор, самоиронията и сарказмът ни също са близки", особено при възрастните, които са живели при предишния режим или имат опит от родителите си. "Освен това руснаците в историята на България са били много и някои от тях са оставили своята следа в културата и науката. Постоянно се сблъсквам с това. Имаме и общи културни и религиозни традиции - макар че все пак се различават. Но точно с различията е по-интересно", казва Варя Давидова и добавя: "Останалите плюсове на България са известни: красива страна с хубав климат и добри хора". 

Самата тя е дошла в България по семейни причини. "Последвах мъжа ми, който работеше тук. Това беше любов. Първо към мъжа ми, после и към България", казва Давидова.

Първият политически имигрант

Случаят на Евгений Чупов е по-различен или както казва той самият - нестандартен. Той е един от много малкото руски граждани, получили политическо убежище в България. "Когато решихме да заживеем в България, към този момент не бяхме мислили за емиграция. Но разбрахме, че прибирането ни в Русия е опасно и единствената страна, в която бихме могли да поискаме убежище, се оказа България, защото имахме визи за България и не можехме да пътуваме в други страни", разказа той пред Дойче Веле.

Евгений и семейството му пристигат в България на 30 май 2019  - на почивка, планирана отдавна. През същата година в Москва се провеждат избори за местния парламент. Гражданското движение на Чупов подкрепя кандидата за депутат Иван Жданов, който е директор и главен юрист на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални. Само два дни пред полета за България Чупов е задържан от полицията и прекарва 12 часа в ареста в Москва. На 22 май също е бил задържан, но за по-кратко. 

"В България ни харесва. Имаме приятели."

През лятото на 2019 година, вече в България, семейството решава да поиска убежище. През август пристигат в София от Варна и подават заявление за политическо убежище в Държавната агенция за бежанците. През 2020 получават отказ. Адвокатът им от "Глас в България" обжалва пред Административния съд. Същевременно Чупов се обръща към руски журналисти, което дава резултат: след първата публикация в Радио Свобода случаят придобива публичност и в българските медии. От ДАБ оттеглят решението си и на 5 януари 2021 членовете на семейството получава статут на бежанци. От всички правозащитни организации семейството чува, че България не дава политическо убежище на руски граждани, защото не иска да си разваля отношенията с руския президент Владимир Путин.

Днес семейство Чупови се чувства добре в България. "На нас тук ни харесва. Имаме приятели", каза Евгений. Той и съпругата му смятат да продължат да работят като преподаватели, след като получат документите си, а децата им да учат в България. Някой ден искат да вземат и българско гражданство. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 


1
0 rate up comment rate down comment 2
муспи
преди 3 години
Какво се избягва най лакейски? Информацията, че тези руснаци са евреи, веднага купуват имоти и се разиграва палестинския сценарий. Сигнализирай за неуместен коментар