Боядисване на косата: Някои ценни съвети преди да започнете

Освен марката и цвета на боята, предварителната подготовка е важна за крайния резултат

07.03.2021 | 06:30 Редактор: Юлия Христова
Боядисване на косата: Някои ценни съвети преди да започнете

Боядисването на косата е промяна, която много жени избират през пролетта. Със свалянето на по-дебелите дрехи и най-вече шапките, прическата е основен акцент от цялостната визия. И затова трябва да се погрижим за нейното освежаване.

Освен марката и цвета на боята, предварителната подготовка е много важна за крайния резултат. След подстригването тя трябва да се измие, но кога е най-подходящото време за това? Някои предпочитат точно преди процедурата, докато други държат да го направят поне 1-2 дни предварително.

Трябва ли да си миете косата, непосредствено преди да я боядисате?

В днешно време има най-различни бои, като повечето пигменти не се влияят от това дали косата е мръсна или чиста, но според някои колористи, качественото оцветяване се получава на коса, която е измита по-рано, а не точно преди боядисването.

Според информация на Stylecraze, шампоанът непосредствено преди ходенето на фризьор, премахва естествените масла и може допълнително да изсуши косата, като доведе до нейното накъсване. Но все пак това не означава, че трябва да отидете с мазна коса на боядисване!

Кога точно да измиете косата, ако ви предстои боядисване?

В идеалния случай, трябва да са минали 12-24 часа, преди да ви нанесат боята върху косата. В този период от време скалпът ще произведе известно количество естествени масла и себум, които образуват тънък защитен слой върху всеки косъм. Това предотвратява излишното увреждане и дразнене на косата и скалпа. Освен защитната бариера, косата ви ще се трие по-добре, което ще спомогне на колориста да я раздели и намаже с боята по-лесно, без да я заплете или увреди с четката или гребена.

Преди оцветяването – как да измиете косата по правилния начин?

- Използвайте шампоан според вашия тип коса, който да не дразни скалпа и с който да премахнете натрупаните замърсявания от него;

- После нанесете хидратиращ балсам;

- Измийте старателно от корените към краищата, като ползвате нито много студена, нито твърде гореща вода.

Цялата статия четете на tialoto.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК