Мечокът Костадин от Добрич се събуди от зимен сън и излезе от бърлогата си

Другата голяма кафява мечка в зоопарка - Берна, все още спи

26.02.2021 | 12:51 Редактор: Здравко Черкезов
Мечокът Костадин от Добрич се събуди от зимен сън и излезе от бърлогата си

Мечокът Костадин в Центъра за защита на природата и животните в Добрич вече излезе от бърлогата си и очаква пролетта, съобщи за БТА директорът на зоопарка Християн Христов. По думите му след повече от три месеца зимен сън Коцето все още се движи по-бавно, като го захранват с меню от ябълки, моркови, червено цвекло. Със затопляне на времето мечокът ще добие енергия и с други лакомства - пити с пчели-търтеи, ядки и риба.

Другата голяма кафява мечка в зоопарка - Берна, която е родом от Берн, Швейцария, все още спи, но с идването на Баба Марта се очаква и тя да излезе от бърлогата.

Всички животни в зооцентъра са в добро здраве, макар да изкараха по-тежка зима, когато водата замръзваше, каза Християн Христов. Той добави, че не всички къщички в зоопарка са санирани и обитателите им са търсили топлинка в най-студеното време.

В центъра предстои пролетна профилактика на животните - ще бъдат обезпаразитени, ветеринари ще прегледат зъбите, копитата им и, ако има нужда, ще бъдат подрязани. Понитата, овцете, алпаките, ламите ще бъдат изкъпани и сресани, информира директорът на зоопарка.
Зооцентърът в Добрич, който е изграден по българо-швейцарски проект, е дом на повече от 350 обитатели от 70 вида, сред които и редки, застрашени и спасени животни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК