Красив ум: Теоремата на Ангел, който доказа математическо твърдение

17-годишният ученик ще участва в престижна школа в САЩ

25.02.2021 | 19:33 Редактор: Тодор Петров

Български ученик измисли своя теорема. Единадесетокласникът Ангел Райчев доказа математическо твърдение. Той беше избран от Института към БАН за участие в престижна школа в Съединените щати. 

17-годишният Ангел е ученик в столичното 125-о училище. Печели национални и международни състезания по математика от 3 клас – когато се ражда любовта му към числата. 8 години по-късно той вече има своя теорема. 

"Имаме един правоъгълник, имаме едни плочки във формата на буквата Л и много еднакви копия. Въпросът е дали можем да покрием дъската плътно, без застъпвания и без дупки с такива плочки. Твърдението, което съм доказал е, че не е възможно да се покрие", обясни Ангел.

Твърдението е приложимо и на практика. А по доказване му Ангел работи повече от месец. Негова опора е учителят му по математика, който го напътства още от първия му досег с цифрите. 

"От гледна точка на това, че той е 17 години само, е значително постижение. По-скоро го виждам като някаква основа, база за развитие при него. Заслугата си е изцяло негова. Моята грижа е била през годините да поддържам интереса му към математиката", коментира Димитър Димитров, който е класен ръководител и преподавател по математика в 125 СУ.

"Винаги съм си харесвал, още от детската градина, повече цифрите, а не буквите", откровен е Ангел.

През юни ученикът ще представи проекта с твърденията си пред международно жури в САЩ. Там 17-годишното момче ще бъде обучавано от най-добрите математици в света в продължение на 6 седмици. 

Казва, че у нас науката не е достатъчно оценена. Не се чувства откривател и споделя, че успешната формула в науката е сбор от интелект, любопитство и много труд.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Адмирации за учителя и ученика! Сигнализирай за неуместен коментар