Храните, които подобряват концентрацията и паметта ни

В началото на този списък са боровинките, орехите и мазните риби

24.02.2021 | 14:40 Редактор: Ралица Братанова
Храните, които подобряват концентрацията и паметта ни

Храните, които ядем, могат значително да повлияят на нашето настроение, емоции и когнитивни способности.

"Храна за мозъка“ е термин, използван за описване на най-полезните продукти за ядене и пиене, които спомагат за оптимално здраве на мозъка. Тези храни могат да помогнат за укрепване на мозъчните функции като памет, концентрация и други.

Много от тези храни съдържат здравословни компоненти като омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за отблъскване на деменцията. Други може да са с високо съдържание на антиоксиданти, които стимулират притока на кислород и кръв към мозъка, като същевременно намаляват възпалението. "Ключът е в приемането на непреработени храни“, казва д-р Шад Марбасти пред Insider.

В здравословните храни има хранителни вещества, химикали и мазнини, които помагат на мозъка да функционира правилно. В началото на този списък са боровинките, орехите и мазните риби.

Ето кои храни се считат за "Храна за мозъка

Горски плодове

Горските плодове са доста хранителни, най-вече благодарение на растителни химични съединения, наречено антоцианини. Това са антиоксидантните пигменти, които придават цвета на червените, лилавите и сините растения. Тези плодове с размер на една хапка могат да намалят възпалението, да запазят мозъчните клетки и да помогнат за комуникацията между тях. По този начин те намаляват риска от невродегенеративни заболявания като деменция.

Ядки

Много видове ядки са здравословни за мозъка, тъй като са богати на витамин Е. Той предпазва от оксидативен стрес – дисбаланс в тялото, който може да доведе до увреждане на клетките и тъканите. Орехите помагат за паметта, при безпокойство и за ученето. Те съдържат големи количества растителна мастна киселина, наречена n-3 α-линоленова киселина, която има противовъзпалителни ефекти. Освен орехите, най-полезните ядки за здравето на мозъка са шамфъстъци, макадамия, бадеми и лешници.

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци съдържат високи нива на хранителни вещества като фолиева киселина, лутеин и витамин Е, които предпазват мозъка от когнитивен спад. Проучване от 2018 година показва, че една дневна порция листни зеленчуци може да забави свързаната с възрастта загуба на памет.

Вижте всички видове "храна за мозъка" в  Tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК