Да плуваш в леденото море: Приятели моржуват на бургаския плаж от години

Една и съща е температурата на въздуха и водата - около 6 градуса

22.02.2021 | 14:03 Редактор: Юлия Христова

Приятели моржуват на бургаския плаж от години. Сред тях има музикант, архитект, лекар, бизнесмен. Обединява ги любовта към морето и предизвикателството да плуваш в ледени води, което за тях се е превърнало в ритуал. 

Денят на групата за моржуване започва малко след разсъмване с разходка край зимното море. След това влизат в морето всеки ден, дори когато навън градусите са под нулата. 

Една и съща е температурата на въздуха  и водата, около 6 градуса - това показва термометърът. Някои от тях го правят вече повече от 15 години. Като музикантът Васил Сотиров.

"Моржуването  е една опасна близост до природата и получаваш удовлетворение от кондицията, в която се чувстваш", казва Сотиров. 

"Всеки може, стига да се започне навреме, от лятото и така всеки ден, организмът има това свойство да се пренастройва", смята Георги Шивачев.

Бургаските моржове ще си регистрират сдружение, по примера на много европейски градове, и искат от местната управа да им позволи да си сложат фургон, извън концесията на плажа.

Радостин моржува отскоро и засега няма намерение да се отказва.

"Втора година вече плувам - понеже обичам морето, всеки ден си влизам", обясни той. 

"През целия ден си зареден с енергия, невероятно усещане няма как да се опише трябва, трябва да го почувствате! Почувствайте го и вие, влезте, изкъпете се, не  е толкова страшно", приканва бизнесменът Димитър.  

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК