fallback

Червените картофи - храна с множество полезни за организма вещества

Те са с концентрирано съдържание на витамин C, фолиева киселина, желязо, цинк и калий

20.02.2021 | 13:00 Автор: Радостина Димитрова

Червените картофи са един от съвременните методи за поддържане на здравето. Те са с концентрирано съдържание на витамин C, фолиева киселина, желязо, цинк и калий.

В хранителната стойност на 100 грама от картофите се съдържат 14 гр. белтъчини, 12 гр. въглехидрати, мазнини – 0, 1 гр., енергийна стойност 52 килокалории, съдържат и манган, тиамин и витамин B6.

Всъщност червените сортове не са нещо ново, те са познати отдавна у нас и са отглеждани основно като картофи за печене, пише БГНЕС.

Червените картофи са с цвят на кожата от розов до червен, а месото им е от светложълто до жълто. Уникално вкусни и подходящи са за печене, тъй като се разпадат лесно при топлинната обработка. Известни са като храната на боговете.

Ред Скарлет е сорт червени картофи, който е много популярен и е селектиран в Холандия и се счита за едно от най-добрите им достижения. Ако имате червени картофи под ръка, лесно можете да си направите картофи на фурна, картофи соте, картофена запеканка, картофено руло или картофени кюфтенца.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback