Революционно: За първи път клонираха животно от застрашен вид в САЩ (СНИМКА)

Елизабет Ан е направена от клетките на Уила, друг пор, който е живял преди повече от 30 години

20.02.2021 | 09:50 Редактор: Радостина Димитрова
Революционно: За първи път клонираха животно от застрашен вид в САЩ (СНИМКА)

Учените за първи път клонират застрашено животно от САЩ - това е чернокракият пор Елизабет Ан. Животното е създадено от замразени клетки на прародител, а науката определя начинанието като забележително постижение, което стимулира опазването на животинското разнообразие, информира CNN.

Елизабет Ан е направена от клетките на Уила, друг пор, който е живял преди повече от 30 години, съобщи Американската служба за риба и дива природа (FWS). Тя е родена от сурогатна майка през декември и учените се надяват, че в крайна сметка ще успее да се чифтосва и да помогне за спасяването на вида от изчезване.

 

Чернокраките порове са един от най-застрашените видове в Северна Америка. Те са обявени за изчезнали през 1979 г., но животновъд от Уайоминг открива малка група, живееща на неговата земя, и две години по-късно тази група формира началото на развъдна програма.

Всички живи порове с черни крака днес са произлезли от само седем индивида, каза FWS, което представлява уникални генетични предизвикателства за възстановяването на вида.

Раждането на Елизабет Ан е обнадеждаващ момент в усилията за увеличаване на числеността му, защото нейното потенциално потомство ще разнообрази вида.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК