Как да го предотвратим дефицита на желязо в тялото и какви са симптомите

Леките признаци включват умора, замайване, студени ръце и крака

18.02.2021 | 11:38 Редактор: Искра Ангелова
Как да го предотвратим дефицита на желязо в тялото и какви са симптомите

Желязото е основен минерал, който се съдържа в храни като шоколад, месо, спанак и картофи. Когато човек изпитва дефицит, той може да страда от умора, замаяност и повишена температура.

Желязото е основен компонент на хемоглобина и еритроцитите – клетките, които пренасят кислород от белите дробове до всички тъкани в тялото. Той също така е част от миоглобина – протеин, който осигурява кислород към мускулите – и поддържа функцията на метаболизма. Желязото е необходимо за растежа, развитието и нормалното функциониране на клетките, синтеза на някои хормони, както и на съединителната тъкан.

Ето какво трябва да знаете за желязото в тялото, неговия дефицит и как да го предотвратите

Какво прави желязото?

Желязото е минерал, абсорбиращ се в организма чрез храната и хранителни добавки. Той е от съществено значение за производството на кръв, тъй като допринася за създаването на хемоглобин – част от червените кръвни клетки, отговорни за транспортирането на кислород.

Поддържането на адекватни нива на желязо е жизненоважно за правилната функция на целия организъм. "Ако количеството желязо е прекалено малко, то тялото ви няма да може да произведе достатъчно хемоглобин, което води до желязодефицитна анемия", казва диетологът Бансари Ачария пред Insider. Анемията е състояние, което се случва, когато човек няма достатъчно кръвни клетки, за да пренасят правилно кислород през тялото. Тя може да причини симптоми като умора, световъртеж и бледа кожа.

Около 1,5 до 2 милиарда души по света имат дефицит на желязо.

Симптоми на железен дефицит

Осъзнаването на това какви са симптомите на железния дефицит, може да ви помогне да определите дали страдате от това заболяване. Според Ачария леките признаци включват умора, замайване, студени ръце и крака и липса на концентрация. Диетологът Никол Демаси споделя, че по-тежките симптоми на железния дефицит включват постоянна умора, бърз или неправилен сърдечен ритъм.

Причини за железен vдефицит

Недостигът на желязо възниква, когато консумирате по-малко от препоръчителния дневен прием желязо. Той варира в зависимост от възрастта и пола.

Някои от честите причини за дефицит на желязо включват малко или никакво желязо в диетата ви, загуба на кръв от язва или друга причина, затруднено усвояване на желязо поради скорошна операция или стомашно-чревно заболяване. Според Никол Демаси има хора, които са изложени на по-голям риск от железен дефицит. Това са бременните, хората болни от рак или веганите.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК